Enlaces accesibilidad
Central de Zaporiyia

Creix el temor a un incident nuclear

  • Rússia ataca la principal central nuclear d'Europa
  • L’enginyer nuclear, Jordi Freixa, considera que el principal objectiu és el subministrament elèctric
  • El govern de Zalenski alerta del risc d’una catàstrofe nuclear i Espanya admet el perill de “l’escalada”

Per
L'amenaça nuclear a Ucraïna encén totes les alarmes

La preocupació perquè els atacs nuclears a Ucraïna puguin estendre's, creix després del bombardeig d'aquesta matinada a la central més gran d'Europa. Els experts ho segueixen amb cautela i creuen que el principal objectiu és el control de l'energia i no la destrucció.

Sense perill d’explosió

Després de l'incendi a la central de Zaporiyia, els experts nuclears es mostren prudents. Creuen que a hores d'ara a la instal·lació no hi hauria perill d'explosió. El professor d’enginyeria nuclear de la UPC, Jordi Freixa, assegura que la central té “l’edifici de contenció que pot resistir fins i tot la caiguda d’un avió, per tant, no crec que li passés res”.

L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica assegura que els sis reactors semblen estar intactes. Segons Rafael Mariano Grossi, director General de la OIEA “no han emès materials radioactius".

Controlar el subministrament elèctric

Rússia ja hauria pres el control de la central. Freixa creuen que la finalitat no seria la destrucció sinó “controlar la central per tenir recursos energètics”. “Per deixar-los sense electricitat ara, en tens prou amb la central nuclear, no cal destruir tota la infraestructura”, indica.

La de Zaporiyia és la central més gran d'Europa. A Ucraïna hi ha 15 reactors nuclears que subministren la meitat de l'energia elèctrica del país.

Ataque a una torre de TV en Kiev

El govern de Zalenski alerta del risc d'una catàstrofe nuclear, i les autoritats europees i espanyoles mostren preocupació i cautela, tal com ha fet evident el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares. “Cada dia Putin escala pel que fa a violència i l’ús de material bèl·lic a la guerra”, ha advertit Albares.

Aquest divendres els ministres d'exteriors de l'OTAN debaten a Brussel·les el paper de l'organisme i quina hauria de ser la missió de la força d'intervenció ràpida que han acordat per protegir les fronteres dels aliats.