Enlaces accesibilidad
Testimonis

Tornen a Ucraïna per allistar-se després de portar la seva família

Per
Els ciutadans ucraïnesos tornen per allistar-se a la guerra

Igor Reva i Solomiya Bratakh fa cinc dies que són a Calella, al Maresme. Fa tot just una setmana sortien de Velykiy Lubin, a les afores de Lviv, en direcció a la frontera d’Hongria fugint amb els seus tres fills, de la guerra. Aquest divendres inicien ja el retorn a Ucraïna per allistar-se.

Tornar per defensar Ucraïna

“Era imprescindible salvar els nens per tornar a ajudar el nostre exèrcit" assegura Solomiya. Sosté que el patriotisme dels ucraïnesos està per sobre de tot i ara només esperen tornar algun dia a buscar el que els falta: "Defensarem Ucraïna perquè els nens sàpiguen que tenen un lloc on viure". Per ara, els petits es queden aquí amb els avis.

Formen part dels prop d'un milió de ciutadans ucraïnesos que s'ha vist obligat a marxar del seu país. "Ens vam despertar a les sis del matí perquè van començar a bombardejar tot el país i en les primeres dues hores vam comprar combustible, menjar i medicaments. Ja havíem decidit que era imprescindible salvar els nens per poder tornar".

Anar a ajudar

Aquest matí els hem trobat al consolat d'Ucraïna a Barcelona per informar-se de com allistar-se per anar al front. Amb ells també marxen ciutadans d'altres nacionalitats, com el Mikail, georgià. “Em dol molt la situació dels ucraïnesos, i vull anar a ajudar-los al front. Els georgians encara tenim un conflicte obert amb els russos” ens comenta.

El president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, va firmar aquest dimarts una llei que eximeix de visats als combatents estrangers que vulguin lluitar a la “Legió Internacional” contra les tropes russes. La mesura estarà en vigor “pel període de durada de la llei marcial”. Aquesta tarda el Mikail ha marxat en un camió d'ajuda humanitària, cap a Ucraïna.

L'estació de Sants, punt neuràlgic d'arribada dels ucraïnesos que fugen de la guerra