El conflicte d'Ucraïna també amenaça el sector turístic
- L'Agència Catalana de Turisme reconeix el "cop dur" que suposa perdre el turisme rus
- Les agències de viatges temen una “por psicològica” a viatjar a Europa per la guerra
- El Govern assegura que l'abastiment de cereals i blat de moro
Catalunya ja dona per perdut el turisme rus per aquesta campanya, quan el pensava recuperar després de dos anys sense visitants d'aquest país per culpa de la pandèmia, amb la perspectiva que la Unió Europea acceptés la vacuna Sputnik. Un "cop dur", segons ha reconegut el el director de l'Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer.
Rússia és el sisè mercat turístic a Catalunya amb quasi 800.000 visitants el 2019, i el cinquè amb despesa, amb un milió 160 mil euros. Les principals destinacions són Lloret a la Costa Brava i Salou i Cambrils a la Costa Daura.
Després de la davallada del turisme rus arran de la pandèmia, aquestes destinacions centraven bona part dels seus esforços a recuperar els visitants russos. Ara, el conflicte bèl·lic deixa el sector a la recerca d'alternatives.
Suport a les empreses afectades
El sector immobiliari serà un altre dels afectats, tot i que l'impacte serà menor segons els Agents de la Propietat Immobiliària, ja que els russos, malgrat ser els setens en el rànquing de compradors estrangers, només suposen un 3 % de les compravendes al mercat català.
Precisament, el departament d'Empresa, ha anunciat aquest dijous que mobilitzarà les 40 oficines de l'agència per la competitivitat d'Acció a tot el món per ajudar les empreses catalanes que comercien o tenen filials a Ucraïna i Rússia. Actualment, prop d'un miler d'empreses catalanes tenen relació comercial amb ambdós països, mentre que 71 companyies tenen filials a Moscou i 11 més a Kíev. D'altra banda, el conseller d'Empresa, Roger torrent, ha assegurat que està garantit el subministrament de cereals i blat de moro per aquest any.
Dos anys sense russos
A Catalunya fa dos anys que troben a faltar el turisme rus. El motiu? Europa no reconeix la vacuna Sputnik i no poden viatjar. Aquest any, el sector turístic volia recuperar aquest mercat.
A Lloret el 2019 van arribar als 30.000 visitants. Els operadors destaquen que el rus és un client amb rellevant poder adquisitiu. El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, recorda que la nova crisi arriba “just quan s’estava demanant que s'homologués la vacuna russa”. “És més, aquests dies havia d'haver-hi una Comissió Europea a Rússia per validar la vacuna Sputnik” apunta Dotras.
El visitant de més despesa
Els hotelers de Tarragona recorden que el mercat rus és el tercer després de francesos i anglesos, però de moment encara no tenen notícies de cancel·lacions. A les Terres de l’Ebre la preocupació encara és més important perquè són líders en l'àmbit nacional. El 2019 el mercat rus va deixar al territori 1,2 milions de pernoctacions i el 40% arriben en avió.
Amb l’esclat del conflicte bèl·lic, tots aquests tràmits han quedat aturats. El turisme rus, tot i que representa un 5% del total, gasta un 25% més que la resta de turistes tal com ens recorda Xavier Guardià, president de la Federació d'Hostaleria i Turisme Tarragona.
Por psicològica a la guerra
També les agències de viatges temen que el conflicte espanti els turistes d'altres continents. El president de la patronal ACAVE, Martí Sarrate, adverteix que “pot haver-hi una por psicològica” i que la gent assimili que Rússia i Ucraïna estan a Europa i que “Europa està en guerra”.
“Pot afectar a molta gent que el que vol es seguretat i confiança i que psicològicament pot acabar variant les seves decisions de viatge” assegura Serrate.