Enlaces accesibilidad
Guerra a Ucraïna

Fracassa el primer intent d'alto el foc

  • L'exèrcit rus reprèn l'ofensiva sense haver pogut evacuar Mariúpol i Volnovakha
  • Les delegacions de Rússia i Ucraïna reprendran el diàleg dilluns

Per
Detall de la cara d'una manifestant ucraïnesa a Bangkok / EFE
Detall de la cara d'una manifestant ucraïnesa a Bangkok / EFE

Les tropes russes han reprès els atacs a Mariúpol i Volnovakha, al sud-est de Ucraïna, després que Ucraïna hagi denunciat múltiples violacions de l'alto el foc temporal acordat per a l'evacuació de civils. L'intent d'obrir corredors humanitaris ha fracassat de moment en aquestes dues localitats assetjades.

Segons ha informat l'enviat especial de TVE, Óscar Mijallo, entre 5.000 i 9.000 ciutadans de Mariúpol estaven preparats per sortir durant les cinc hores d'alto el foc des de les 10.00 hores (hora local) que havia promès el Kremlin durant les primeres hores de dissabte.

Boletines RNE - Mariúpol anuncia que retomará la evacuación de más de 400.000 civiles - Escuchar ahora

L'Ajuntament de Mariúpol, a la regió de Donetsk, alertava una hora abans de l'inici que l'evacuació que encara hi havia bombardejos russos a Zaporiyia, on es dirigia la caravana d'autobusos i cotxes. Poc després, han començat els combats als voltants.

La localitat d'aquest port estratègic al Mar d'Azov fa dies que és assetjada, per la qual cosa molts dels ciutadans han hagut de tornar a refugis en barris sense llum, calefacció o electricitat sota les bombes.

Mentrestant, Rússia ha negat haver violat l'alto el foc i culpa els nacionalistes ucraïnesos. Segons la seva versió, l'ofensiva s'ha reprès a la tarda "per mostrar Kíiv poc interès" a "allargar el règim d'alto el foc".

Rússia i Ucraïna es tornaran a asseure per negociar dilluns

Rússia i Ucraïna tornaran a negociar aquest dilluns en una tercera ronda de converses per posar fi a les hostilitats. El negociador ucraïnès David Arakhamiya ha anunciat aquest dissabte la reunió en un post de Facebook, sense donar més detalls, després que encara no s'hagi complert l'acord de la seva última trobada: obrir corredors humanitaris per a les ciutats més castigades.

El Comitè Internacional de Creu Roja, mediador i garant de l'alto el foc, ha confirmat que aquest dissabte han continuat "dialogant amb les parts sobre el pas segur dels civils" a Mariúpol i Volnovakha després de la invasió ordenada per Vladímir Putin.

"Les escenes a Mariúpol i en altres ciutats avui són esfereïdores. Qualsevol iniciativa de les parts que doni als civils un respir de la violència i els permeti sortir voluntàriament cap a zones més segures és benvinguda", ha sentenciat l'organització d'ajuda humanitària en un comunicat.

Els periodistes a la zona, com l'enviat especial de TVE, Óscar Mijallo, també han informat de la persistència dels bombardejos a Mariúpol.

Mariúpol denuncia que Rússia no ha respectat l'acord d'alto el foc

Amb tot, les autoritats de Mariúpol han mantingut negociacions amb Rússia amb la intenció d'aconseguir la confirmació d'un alt el foc temporal en tota la ruta d'evacuació de la població civil.

"La confirmació de l'alto el foc s'ha rebut només a la regió de Donetsk. Més endavant a la ruta, a la regió de Zaporiyia s'estan produint combats", ha indicat el consistori al seu canal oficial de Telegram. La ruta triada per al corredor humanitari és Mariúpol, Nikolske, Rozivka, Polohi, Orikhova i Zaporiyia.

"Fem tot de la nostra part perquè l'acord (sobre els corredors humanitaris) funcioni", ha assenyalat aquest dissabte el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un nou vídeo-missatge. "Veurem si es pot avançar en el procés negociador".

El ministre d'Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, ha respost que les declaracions de Zelenski no inspiren optimisme de cara a les converses per posar fi a les hostilitats a Ucraïna.

Zelenski, sobre los corredores humanitarios: "Todos los que necesitan ayuda deben tener la oportunidad de salir"

Moscou acusa Ucraïna d'aprofitar la treva per "reagrupar unitats"

Per la seva banda, el Kremlin ha culpat les autoritats locals dels incidents en l'evacuació. "Els poders de Mariúpol es neguen que la població se'n vagi pels corredors humanitaris", ha acusat Lavrov.

La mà dreta de Vladímir Putin ha assegurat que el "règim ucraïnès té com a ostatges" els ciutadans estrangers i la població civil,  pacífica en general. "Pensàvem que aquest acord seria complert. Els nostres militars ho han complert".

Segons la versió de Moscou, els nacionalistes i l'exèrcit d'Ucraïna han aprofitat la treva humanitària per reagrupar unitats tant a Mariúpol com a la veïna Volnovakha.

El cap del Centre Nacional per al Control de la Defensa (NTsUO) de Rússia, Mikhail Mizintsev, també ha insistit que les seves tropes han complert l'acord i que s'han obert corredors humanitaris "cada dia", encara que "els batallons nacionals reprimeixen categòricament els intents dels civils de marxar cap a Rússia”.

El Kremlin sosté que "la situació és la mateixa a Khàrkiv (est) i Sumy (nord-est), així com en altres llocs".

Lavrov, sobre las evacuaciones: "El régimen ucraniano tiene como rehenes a los extranjeros y a la población pacífica civil"

Evacuació en autobusos i vehicles particulars

L'evacuació estava previst que es portés a terme en autobusos municipals des de tres punts de la ciutat i en vehicles particulars, que havien de cenyir-se estrictament a una ruta preestablerta, segons l'Ajuntament al seu canal de Telegram, mentre demanava als conductors que portessin als seus cotxes el nombre més gran possible de persones.

L'evacuació "no és una decisió fàcil, però com sempre he dit Mariúpol no són ni els seus carrers ni els seus edificis. Mariúpol són els seus habitants, nosaltres", va dir l'alcalde de la localitat, Vadim Boychenko, en un missatge als ciutadans abans de els incidents.

Boychenko ha explicat que la tasca de les autoritats és protegir la població i quan la ciutat "es troba sota el foc immisericorde dels ocupants no hi ha cap altra decisió que donar l'oportunitat a la població d'abandonar Mariúpol de manera segura".

En un missatge a Telegram, l'alcalde ha assegurat que l'evacuació permetria "que comenci la restauració de la infraestructura crítica de la ciutat (llum, aigua i comunicacions mòbils). També serà possible proporcionar a Mariúpol productes i medicaments essencials".


Al llindar de la "catàstrofe humanitària"

Rússia i Ucraïna van acordar obrir corredors humanitaris a la segona ronda de negociacions que van mantenir les seves respectives delegacions dijous en territori bielorús i declarar un alto el foc temporal en aquests llocs per permetre-ho.

Divendres per cinquè dia la ciutat de la regió de Donetsk, amb gairebé 450.000 habitants, es trobava assetjada per les forces russes. Volnovakha es troba a uns 65 quilòmetres al nord de Mariúpol i compta amb una mica més de 20.000 residents.

"Mentre resolem problemes humanitaris i busquem totes les formes possibles de treure Mariúpol del bloqueig, les nostres respectades Forces Armades d'Ucraïna, la Guàrdia Nacional, el Regiment d'Azov, infants de marina, guàrdies fronterers, guàrdies marins, policia i rescatistes es mantenen com un fiable escut als afores de la ciutat", deia l'alcalde a última hora de la nit.

"Els nostres defensors (...) no deixen entrar els invasors a Mariúpol", va afegir l'alcalde, que dijous a la matinada va assegurar que la ciutat estava a punt d'una "catàstrofe humanitària". Mariúpol es va quedar sense electricitat, aigua i calefacció a causa dels constants bombardejos de l'Exèrcit rus.

Rusia invade Ucrania

anterior siguiente
60 Fotos 1 / 60 ver a toda pantalla
  • Ciudadanos ucranianos de Irpín tratan de llegar a Kiev

    Ciudadanos ucranianos de Irpín tratan de huir

    Oleg (d), que decidió permanecer en la ciudad de Irpín, pasa por encima de una valla a su hijo Maksim (c) y se lo entrega a su mujer Ana (i), antes de la llegada de un tren de evacuación a la ciudad de Kiev.

  • Los convoyes rusos se dirigen hacia Kiev

    En este archivo, la imagen de satélite Maxar tomada y publicada el 27 de febrero de 2022 muestra el extremo sur de un despliegue de fuerzas terrestres rusas, moviendo tropas y equipo, en Ivankiv, Ucrania.