Enlaces accesibilidad
Evacuació

Nous corredors humanitaris a Ucraïna perquè els civils puguin fugir del país

  • Rússia ha proposat obrir 6 corredors humanitaris que només conduirien a Rússia
  • Les autoritats ucraïneses qualifiquen aquesta maniobra "d'evacuació impossible i inacceptable"
  • Mig miler de refugiats ucraïnesos arriben a Barcelona els darrers dies

Per
Mig miler de refugiats ucraïnesos arriben a Barcelona els darrers dies

Els corredors humanitaris que Rússia ha proposat obrir per evacuar civils a Ucraïna davant nous atacs només conduirien a Rússia, segons ha denunciat la viceprimera ministra ucraïnesa, Iryna Vereshchuk.

En declaracions recollides per l'agència 'Ukrinform', Vereshchuk ha considerat aquesta maniobra "d'inacceptable", i al seu torn, el ministeri d'exteriors ucraïnès ha parlat "d'evacuació impossible". Rússia ha proposat obrir 6 corredors humanitaris des de Kíiv fins a Bielorússia i més endavant cap a Rússia, des de Sumi i Kàrhiv per ferrocarril o carretera fins a destinacions o estades temporals. Els corredors també inclourien la ciutat de Mariúpol. Ciutats totes elles, fortament afectades pels atacs russos.

L'alto al foc es promou per "petició personal" del president francès, Emmanuel Macron, després de la conversa que va mantenir amb el rus Vladímir Putin diumenge, segons agències russes. En aquest sentit, el primer ministre d'Ucraïna ha dit que espera que el president Macron entenguin que els esforços que ha fet per ajudar el poble ucraïnès han estat "utilitzats i manipulats" per Rússia.

Així mateix, Iryna Vereshchuk ha informat que Ucraïna ha enviat el seu punt de vista de com haurien de ser els corredors humanitaris que han obert aquest dilluns.

Espanya és el cinquè país del món on viuen més ucraïnesos. Per tant, s'espera una arriba massiva. A Catalunya ja són 900 les persones que han arribat fugint de la guerra. Les que ja porten uns dies aquí, comencen a pensar en el seu futur immediat que, de moment, veuen incert.

Una casa de colònies gironina acull una cinquantena de refugiats ucraïnesos | Hector Marín

Mig miler de refugiats han arribat a Barcelona

Barcelona tindrà 1 dels 3 grans centres d'acollida d'ucraïnesos, juntament amb Madrid i Alacant. Ho ha anunciat el ministre Escrivà a Ràdio Nacional d'Espanya. Mig miler de refugiats han arribat a la capital catalana en els darrers dies, especialment durant el cap de setmana.

De la recepció s'encarrega Creu Roja, qui rep els refugiats tant a l'estació de Sants com a l'aeroport del Prat. Per exemple, 227 ho van fer aquest diumenge a l'aeroport. Bona part dels que arriben tenen contactes a la ciutat que els donen un lloc per viure, però l'entitat apunta que 1 de cada 5 necessita allotjament. Per poder donar-hi resposta, l'entitat compta amb uns 400 llits. El coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha explicat a Catalunya Ràdio que aquests llits quedaran "superats" en breu i que ja es treballa per ampliar l'oferta.

Morist ha explicat que els refugiats van començar a arribar a "comptagotes" durant la setmana passada, però que el cap de setmana ja s'han produït arribades "més massives". D'entre tots els refugiats n'hi ha tres col·lectius: els que estan de pas per Catalunya però que tenen com a destí final altres punts de l'estat espanyol, els que arriben a Catalunya perquè hi tenen coneguts i els que no tenen ni contactes ni possibilitats d'allotjament.