Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Antón Costas: "Les guerres són un impuls per a l'activitat econòmica"

  • El catedràtic de Política Econòmica creu que "s'ha de canviar el model de fixació de preus elèctrics, traient el gas de l'equació"
  • Antón Costas creu que el Midcat no és estratègic a curt termini: "Als Pirineus tenim un embut"
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Antón Costas: "Les guerres són un impuls per a l'activitat econòmica"

El Catedràtic de Política Econòmica de la UB, Antón Costas, explica que les guerres impulsen la despesa en les economies que estan en el front de guerra "sembla una perversió": "Les guerres són un impuls molt fort per a l'activitat econòmica". En una entrevista al 'Cafè d'Idees' amb Gemma Nierga, el president del Consell Econòmic i Social d'Espanya diu que els beneficiaris de la guerra seran a curt termini els que puguin substituir béns escassos com l'energia, assenyalant als Estats Units.

"S'ha de treure el gas de l'equació que fixa el preu de l'electricitat"

Amb relació a l'augment de preus de l'energia i concretament del preu de l'electricitat de les últimes setmanes, Antón Costas ha reclamat a la Comissió Europea que canviï el càlcul que es fa per establir el preu de l'electricitat, eliminant el cost del preu del gas: "S'ha de canviar el model de fixació de preus elèctrics, traient el gas de l'equació". Costas recorda que Espanya ja fa mesos que ho demana i que la institució ha estat contrària al canvi.

"El gasoducte Midcat serà bo a mitjà o llarg termini"

El Catedràtic de Política Econòmica creu que el gasoducte Midcat, que uneix Espanya amb França, pot ser una bona estratègia a mitjà o llarg termini, per substituir el gas rus que arriba a Europa, però no a curt termini perquè hi ha un pas estret ara mateix als Pirineus: "Tenim un embut que es fa estret, i ho impedeix en el curt termini".

"El repte més important de la UE és ajudar als refugiats"

Antón Costas creu que el conflicte a Ucraïna va per llarg i diu que veu un canvi de tendència en l'ofensiva de Putin que busca "acovardir" a la població amb bombardejos massius per treure'ls la confiança. Costas assenyala que l'esforç més immediat de la UE és l'acollida dels refugiats ucraïnesos i afegeix que hi ha una "oportunitat per enfortir el sentit de solidaritat i cooperació a Europa".