Enlaces accesibilidad
Ajuda humanitària

Les ONG demanen prioritzar les donacions econòmiques a Ucraïna

  • L'enviament de productes és costós per la logística que suposa i implica molts problemes burocràtics a la frontera
  • El supermercat Tesco, abandonat a l'entrada de Przemysl, s'ha reconvertit en el principal 'hub' de l'ajuda europea a Ucraïna

Per
Les ONG demanen prioritzar les donacions econòmiques

Fa dies que molts espais de Catalunya s'han habilitat com a punt de recollida de material per enviar a Ucraïna. Ara les ONG demanen prioritzar les donacions econòmiques per la dificultat que comporta arribar amb el material al destí. Les organitzacions internacionals insisteixen que donar diners és més efectiu que donar material. L'enviament de productes és costós per la logística que suposa i implica molts problemes burocràtics a la frontera. En canvi, els donatius econòmics es poden fer a través de les webs, de manera senzilla i segura. N'hi ha moltes d'obertes aquests dies. Però si es vol donar productes, el que es demana és buscar ONG especialitzades per saber que necessiten.

A l'institut Salvador Segui del barri de la Verneda van rebre més de 2.500 caixes de menjar i roba només dissabte. Demanen sobretot sacs de dormir, estoretes, material higiènic i menjar. Els punts de recollida es poden consultar al web del consolat ucraïnès.

Barcelona es volca amb Ucraïna | Lourdes Gata

Tones de material humanitari arriben a Przemysl

El supermercat Tesco abandonat a l'entrada de Przemysl, ciutat polonesa fronterera amb Ucraïna, s'ha reconvertit en el principal 'hub' de l'ajuda europea a Ucraïna. Aquest polígon no només acull i redirigeix els refugiats que fugen de la invasió russa, també és el centre logístic més gran per distribuir les tones de material humanitari que arriben cada dia des d'arreu del continent europeu.

La majoria dels refugiats que baixen dels autobusos al pàrquing del supermercat es queden unes hores o un dia sota l'aixopluc del Tesco. A l'interior del polígon, just a l'entrada, hi ha dues fileres de passadissos on es poden esperar, arrecerats del fred. En els últims dos dies han posat una cuina i una consulta mèdica on en Domański visita els seus pacients, la majoria dones i nens deshidratats i esgotats del llarg viatge per sortir d'Ucraïna. Comprova que estiguin prou bé per continuar el viatge i, si no és greu, han de marxar. "Això és una àrea d'espera, arriba gent cada dia i cada nit i hem d'alliberar espai", diu.

Gran centre logístic

A la part central del polígon hi ha una enorme esplanada plena de llits improvisats perquè desenes de persones puguin passar la nit. Creuant aquest centre de refugiats temporal s'arriba als magatzems, a la part de darrere del supermercat. Cotxes, furgonetes i camions provinents de pobles i ciutats europees descarreguen aquí el material humanitari. Medicaments, mantes, aigua, menjar, bolquers, joguines... Hi ha tota mena d'ajuda.

Desenes de voluntaris s'encarreguen d'obrir les capses, destriar i ordenar-ho tot. A primera hora del matí, es reuneixen els equips de voluntaris i ONG com la Creu Roja per planificar la jornada i repartir les tasques. Les arribades de refugiats fluctuen, però la tendència és ascendent i els voluntaris -que també augmenten cada dia- intenten establir un control tant del flux de persones com del material humanitari que arriba.