Les desigualtats de les dones: de la segregació en l'accés al coneixement al poc poder social
- La diferència del repartiment de tasques de la llar i les cures familiars s'han enquistat durant la pandèmia
- Catalunya segueix patint la xacra de la violència de gènere: l'any passat van assassinar 9 dones
El 8 de març arriba la celebració del Dia de la Dona, amb reivindicacions per una igualtat real entre homes i dones. Els números i estadístiques ho reflecteixen i la pandèmia ha agreujat les desigualtats en alguns aspectes. Tot i que la majoria d'àmbits hi ha desigualtats, un dels indicadors més importants com és l'índex d'igualtat de gènere reflecteix que a Catalunya i a la resta de l'Estat.
L’Índex d’igualtat de gènere a Catalunya l’any 2021 és de 72,5 punts sobre 100, mig punt més que la puntuació del conjunt d’Espanya (72) i superior en 4,6 punts a la de la Unió Europea (67,9). Tot i aquestes dades globals, les xifres sobre els diferents paràmetres d'igualtat a Catalunya més recents són de l'any 2018.
L'àmbit de la Salut és on hi ha més igualtat entre homes i dones (99,4 punts), seguit de l'àmbit dels Diners (80 punts), Treball i Temps amb 75,4 i el 73,7, respectivament.
Per contra, la desigualtat és més patent a l'hora de triar quins estudis cursar, aquest indicador reflecteix el biaix temàtic segons el gènere de la persona: els homes opten a estudis més tècnics mentre que les dones trien més àmbits socials. La puntuació és de 53,2, més baixa que la de la UE i que la d’Espanya. Un altre àmbit on es detecten més desigualtats és el del poder polític, econòmic i social, en què la puntuació baixa fins al 63,4. Un exemple és la poca representació de les dones als òrgans de direcció d'organismes socials.
La corresponsabilitat, clau per poder arribar a la igualtat
Compartir tasques de la llar o la cura de familiars és una de les reclamacions de les dones més enllà de la simple "ajuda" per part de la parella, és, a dir, que existeixi una corresponsabilitat de les tasques. Segons les últimes dades disponibles, a Catalunya durant el 2019, el 92,53 % de les excedències per cura de filles i fills i el 79,06 % d’excedències per cura de familiars, van ser demanades per dones.
De fet, el 41,4% de les dones són les cuidadores principals de les persones amb discapacitat i el 8,6% ho fa la seva parella. En el 37,8 % dels casos només elles són les que s'encarreguen dels fills menors i en un 40,5 % ho fan de manera compartida. En elles també recau la cura dels més grans de 75 anys o més, segons admeten el 42% de les dones.
En dies feiners, les dones dediquen de mitjana 1,91 hores diàries a les activitats domèstiques i els homes 0,92. En el treball domèstic no remunerat persisteix una divergència en el repartiment del tipus de tasques. El 42% de les dones consideren que són elles qui s’ocupen principalment de les feines de la llar i el 26,2% que se n'ocupen elles i les seves parelles.
La pandèmia reforça les desigualtats
Segons l'enquesta sobre l'impacte de la COVID-19 del Centre d'Estudis D'opinió, el confinament les tasques de la llar va ser l'activitat més repetida durant els dies de confinament per la pandèmia en un 84 %, però el seu el repartiment no va ser igualitari. Tant els homes com les dones consideraven en un 39 % que compartien les tasques domèstiques, tot i que el temps dedicat setmanalment variava.
El 36,5 % dels homes consideraven que dedicaven menys de 5 hores a la setmana o menys, mentre que el 29% de les dones dedicava aquest temps o més. La diferència es va fer més palès a mesura que s'incrementa les hores que dediquen a aquestes tasques. Per exemple, un 16 % de les dones deia dedicar-hi entre 10 i 20 hores davant l'1,2 % dels homes.
En l'enquesta sobre usos del temps i del confinament de 2020 del CEO, tant homes com dones, estaven d'acord que no hi havia corresponsabilitat en les tasques de cura de familiars dependents. Gairebé el doble de dones (5,3 %) que d'homes (3,2 %) hi van dedicar entre 5 i 10 hores; i aquesta diferència augmenta quan augmenta el temps de dedicació. Entre 20 i 40 hores, ho feia el 6,6 % dones i un percentatge lleugerament inferior (6 %) de les dones deien dedicar més de 40 hores, és a dir, una setmana laboral.
En el confinament, el 20 % de les dones enquestades considera que no s'ha fet un repartiment igualitari entre sexes del treball domèstic i familiar davant el 5,6 % d'homes. I el 42,6 % d'homes considerava que era igualitari, un enfocament que només comparteix el 27,1 % de les dones enquestades.
Les dones administratives omplen l'oficina
Pel que fa a les categories professionals més qualificades, el 39% dels càrrecs de direcció i gerència tenen representació femenina, ara bé, representen el 56,6% de les persones científiques i intel·lectuals. La categoria professional més representada per les dones és la d’empleades d’oficina, comptables i administratives en un 70,7%, els homes representen només un 29,3% d’aquesta categoria. També destaquen les ocupacions militars gairebé del 100% són homes.
La taxa d'atur també és major entre dones que en homes, i és destacable que el salari brut anual és inferior en tots els tipus d’ocupacions per a les dones respecte als homes.
La formació científica i tècnica, té nom d'home
La proporció més gran de títols universitaris obtinguts per dones durant el curs 2018-2019 va ser els de ciències socials i jurídiques en un 53,6%, seguit per les ciències de la salut en un 22,9% dels casos.
A la branca del sector de la informació i les telecomunicacions, les dones ocupades representen la meitat que els homes. Es tripliquen els nois estudiants universitaris d'enginyeria i arquitectura respecte de noies, tot i que, en general, els dos gèneres fan ús de les TIC pràcticament en la mateixa proporció.
Més malalties discapacitants entre les dones
Tot i que gairebé el percentatge de dones i homes que pateixen alguna malaltia crònica és similar (el 36,2% de les dones i el 37,9% dels homes), les dones indiquen en major mesura (17,5%) que sofreixen alguna discapacitat que els homes (12,6%).
Representació política: homes
Tot i la millora de la igualtat en la representació política gràcies a l’establiment de quotes obligatòries de presència de les dones en les llistes electorals, al Parlament, el Congrés dels Diputats, el Senat i el Parlament Europeu hi ha més representació masculina que femenina. Més del 40% dels membres del Govern i del Parlament de Catalunya són dones. En canvi, en el sector econòmic i social la seva presència en els òrgans de direcció és molt inferior.
En l'última legislatura, les dones representen un 22,9% de les alcaldies a Catalunya, només hi ha més alcaldesses en municipis de més de 100.000 habitants.
Violència de gènere
Des que es tenen registres de l'any 2003, 179 dones assassinades han estat assassinades a Catalunya, l'última confirmada data d'aquest mateix any. Durant el 2021, hi va haver nou víctimes.
Catalunya és la segona comunitat autònoma on més dones han estat víctimes mortals per violència de gènere tota Espanya.