Enlaces accesibilidad
Guerra a Ucraïna

La doble lluita de les dones a la guerra: fugint amb infants o al front

  • Gairebé 2 milions de persones refugiades, la majoria dones
  • Dones, mares amb criatures i gent gran són les que estan fugint del país

Per
La doble lluita de les dones a la guerra: fugint amb infants o al front

Fa 13 dies que Rússia va atacar Ucraïna i va començar una guerra que ja ha deixat 2 milions de persones refugiades, segons Nacions Unides, la majoria d'elles dones joves, mares amb criatures i gent grans. ACNUR alerta de l'increment de menors ucraïnesos no acompanyats a la frontera de Polònia, per això reclamen canalitzar l'acollida a través d'ambaixades o consolats.

La portaveu d'ACNUR a Espanya, Maria Jesús Vega, ha dit en una entrevista al 'Cafè d'idees' que esperen 4 milions de persones refugiades ucraïneses a curt termini i més de 12 milions que necessitin ajuda humanitària.

ACNUR: "És molt important que no es cometin els errors de 2015"

Segons les dades de l'ONU, la majoria dels que marxen d'Ucraïna, 1,2 milions de persones, van a Polònia. Més de 190.000 han anat a Hongria, uns 128.000 a Eslovàquia i més de 82.000 a Moldàvia, entre d'altres països.

Dones amb infants travessant la frontera ucraïnesa a Polònia, en el pas fronterer de Medyka

Dones amb infants travessant la frontera ucraïnesa a Polònia, en el pas fronterer de Medyka AFP

Precisament, Polònia és la destinació dels dos autocars que ha llogat un bufet d'advocats de Barcelona. Hi van carregats amb tres tones de material que deixaran al país polonès. Tornaran amb un centenar de refugiats que ja tenen assignada una família d'acollida.

ACNUR alerta dels menors no acompanyats

El viatge el fan en coordinació amb l'ambaixada ucraïnesa. Des d'ACNUR fan una crida a què aquestes accions es coordinin amb les autoritats. Vega demana que es faci un registre de persones que ofereixen transport i acollida a menors refugiats: L'increment de menors no acompanyats és preocupant".

Vega demana que la Unió Europea harmonitzi les seves polítiques d'asil per tal d'evitar cometre els mateixos errors que el 2015 amb la crisi de refugiats, quan "no es van complir els mínims".

A més dels refugiats, també hi ha molta gent que s'ha obert a acollir a moltes persones que han fugit. És el cas d'una tenista professional ucraïnesa de 17 anys. Una família de Castelldefels l'acull des d'aquest dimarts a casa i el club d'aquesta ciutat es farà càrrec dels entrenaments.

Així i tot, no totes marxen. N'hi ha que s'han quedat a lluitar amb l'exèrcit. O des de la rereguarda s'han quedat per continuar ajudant o bé s'organitzen per reclamar sortides dialogades.