Enlaces accesibilidad
Dia de la Dona

Milers d'estudiants protesten a Barcelona contra la violència masclista

Per
Els estudiants surten al carrer per reivindicar el Dia de les Dones

Milers d'estudiants s'han manifestat aquest dimarts pel centre de Barcelona amb motiu del Dia de la Dona "contra la violència masclista i la justícia patriarcal". Convocada pel Sindicat d'Estudiants, la manifestació ha començat amb una concentració a les 12.00 hores en la plaça Universitat i han continuat per Via Laietana. Han arribat fins a la plaça Sant Jaume, on han llegit el comunicat final.

Els estudiants protesten sota el lema "Me Too Universitats" contra la violència masclista

Han estat 10.000 les estudiants que s'han manifestat a Barcelona amb motiu del 8M, segons el Sindicat d'Estudiants, qui també ha fet una crida a “buidar les aules” en una “vaga general estudiantil”. A més, també han protestat contra la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

"Contra la violència masclista, la LGTBIfòbia i el feixisme"

Els estudiants s'han manifestat amb pancartes amb missatges com "En defensa dels drets de les persones trans. N'hi ha prou de transfòbia" i "Contra el masclisme, la lgtbifobia i el feixisme. Feminisme revolucionari". A més, els estudiants han recordat que, des de principis d'any, ja han estat 14 les dones assassinades per violència masclista i que les denúncies per violació han augmentat un 30%.

En el manifest, els estudiants han assenyalat que "milions de dones treballadores i joves ens rebel·lem contra aquesta realitat de violència insuportable, que ha empitjorat dramàticament en aquests dos anys de pandèmia". També han criticat que "el govern PSOE-UP ha incomplert les seves promeses i fa propaganda buida".

Finalment, els manifestants han criticat les retallades en l'educació a Catalunya i que el Govern de Pere Aragonès "no hagi fet un gir a l'esquerra en polítiques educatives que va prometre".

Pancartes contra la guerra

Així mateix, s'han pogut veure altres pancartes contra la guerra entre Rússia i Ucraïna en les quals es podia llegir "No a la guerra" o "Ni OTAN ni Putin". "Denunciem l'ofensiva militar del règim de Putin, els bombardejos, la destrucció i el drama que estan vivint milions de dones i famílies ucraïneses i la brutal repressió contra els qui protesten a Rússia contra el seu règim autoritari", ha afirmat la portaveu del Sindicat d'Estudiants, Sofía Vázquez.

En el comunicat final, els estudiants han subratllat que la lluita contra la guerra "també és part de la lluita feminista" i que el 8M "som aquí per a reivindicar que les dones de classe treballadora continuem sent les grans víctimes de la pandèmia, de la crisi econòmica i de la brutal violència d'aquest sistema".

Violència masclista a les universitats

La violència contra les dones es manifesta també en l'àmbit de la universitat. De mitjana, cada curs s'activa el protocol per casos d'assetjament sexual entre 2 i 4 vegades, tot i que les oficines d'igualtat de cada centre recullen anualment un ampli ventall de denúncies que poden arribar a ser-ne vint.

Les estudiants víctimes de violència masclista reivindiquen el "Me Too" com a eina bàsica per lluitar contra la xacra en les universitats. Aquestes han signat un conveni que facilita a les víctimes el canvi de centre, però reclamen que es faci d'una vegada un protocol unitari i més valent.