Enlaces accesibilidad
8M Mobilitzacions

Les manifestacions feministes tornen al carrer

  • La igualtat de les dones en el món laboral ha estat el principal reclam de les mobilitzacions
  • A causa de la vaga del 8 de març, el transport públic funcionarà al 85 %
  • La manifestació principal ha començat a la plaça Universitat de Barcelona a partir de les 18 hores

Per
Mobilitzacions en el dia de la dona

Les manifestacions feministes pel Dia Internacional de la Dona tornen al carrer, després de dos anys de pandèmia. La igualtat de les dones en el món laboral ha estat el reclam de les mobilitzacions d'aquest matí a Barcelona.

Violències, precarietat, bretxa salarial o sostre de vidre... són algunes de les situacions que les dones continuen vivint dia rere dia.

La igualtat de les dones en el món laboral: el reclam del 8M | Sergi Bassolas

La manifestació principal, convocada per l'Assemblea 8-M, ha començat a la plaça Universitat de Barcelona a partir de les 18 hores i s'ha desplaçat fins a Arc de Triomf, on ha tingut lloc l'acte de clausura després de dues hores de recorregut.

L'actriu i presentadora de televisió Adriana Fuertes ha conduït l'acte final, en el qual hi ha actuat la cantant i compositora Lidia Uve i que ha comptat amb la intervenció de la campanya 'Regularización Ya'. A més,  tres dones ucraïneses han llançat un missatge contra la violència masclista i contra la invasió de Rússia a Ucraïna.

Finalment, s'ha llegit el manifest d'aquest 8-M per part d'activistes feministes. Han llançat proclames com: "Si nosaltres ens aturem, s'atura el món", "No a la guerra" i "Cap dona lesbiana, transsexual, transgènere i no binària sense drets".

Per part de la Generalitat, han assistit a la manifestació unitària a Barcelona el president Pere Aragonès i els consellers Laura Vilagrà, Roger Torrent, Tània Verge, Victòria Alsina, Josep Gonzàlez-Cambray, Teresa Jordà, Josep Maria Argimon, Joan Ignasi Elena, Violant Cervera, Natàlia Garriga i Lourdes Ciuró. Per part del Govern central, hi ha assistit la delegada del Govern central a Barcelona, Maria Eugènia Gay.

"Contra les precarietats, les fronteres i les violències"

El manifest de l'Assemblea 8-M a Barcelona per a aquest Dia Internacional de la Dona reivindica el paper del feminisme: "Les feministes som aquí contra les precarietats, les fronteres i les violències", recull el document.

Les feministes demanen la "despenalització total de l'avortament" i posar fi a la violència obstètrica, mesures en relació amb l'emergència d'habitatge i polítiques públiques d'habitatge, a més de justícia social i climàtica, entre d'altres.

Una altra de les reivindicacions per a aquest 8 de març té a veure amb el conflicte entre Rússia i Ucraïna, i el manifest del moviment feminista critica la "militarització de la societat" i exigeixen que s'aturin els bombardejos contra la població civil ucraïnesa.

Dia de mobilitzacions

La vaga ha començat aquest dimarts al matí amb talls de trànsit en diversos punts d’accés a la ciutat. A la Diagonal s’han produït alguns moments de tensió quan un grup de dones han interromput el trànsit durant uns minuts al lateral de la via, a l’altura del Palau Reial. Alguns conductors els han recriminat l’acció i, fins i tot, un d’ells ha colpejat amb la porta del cotxe una de les manifestants. La via encara continua tallada.

Estudiants

Milers d'estudiants (10.000 segons els organitzadors i 3.500 segons la Guàrdia Urbana) s'han manifestat aquest dimarts pel centre de Barcelona amb motiu del Dia de la Dona "contra la violència masclista i la justícia patriarcal" i contra la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

Convocats pel Sindicat d'Estudiants (ES), la manifestació ha començat amb una concentració a les 12.00 hores en la plaça Universitat, des d'on els estudiants han iniciat una marxa per Via Laietana que ha finalitzat en la plaça Sant Jaume, enfront del Palau de la Generalitat, on han llegit el comunicat final.

Els estudiants han caminat darrere de dues pancartes que portaven els missatges "En defensa dels drets de les persones trans. N'hi ha prou de transfòbia" i "Contra el masclisme, la LGTB-fòbia i el feixisme. Feminisme revolucionari".

Tensió a la plaça Sant Jaume

Dos grups feministes s'han enfrontat aquest dimarts a la plaça Sant Jaume de Barcelona per l'abolició de la prostitució. Unes quaranta dones de la plataforma Catalunya Abolicionista i una setantena de dones de la CGT s'han intercanviat insults i s'han arrencat de les mans algunes pancartes al trobar-se als volts del migdia.

El motiu de la disputa han estat les diferents posicions que mantenen sobre la prostitució: la CGT aposta per la regulació i Catalunya Abolicionista per la prohibició. La tensió ha provocat la intervenció de diversos mossos d'Esquadra, que han separat les dones. No hi ha hagut cap ferida ni detinguda. Ambdós grups volen restar importància a l'incident i ho atribueixen a diferents punts de vista en la lluita feminista.

RTVE Catalunya es mobilitza

Reivindicació per la lluita feminista també al centre de Sant Cugat de RTVE Catalunya i a Ràdio 4. Els treballadors fan una crida contra la desigualtat, la discriminació laboral i la violència masclista.

Serveis mínims

A causa de la vaga del 8 de març, el transport públic funcionarà al 85 %. També hi ha serveis mínims a l’educació, on es garantirà entre el 33 i el 50 % dels docents. Els hospitals, en canvi, treballaran amb normalitat i garantiran l’assistència relacionada amb la covid.