Aragonès reclama acords concrets sobre els refugiats i l'energia per anar a La Palma
- El president de la Generalitat obre la porta a assistir finalment a la Conferència de Presidents de diumenge
- El Govern reclama a l’Estat que “contingui els preus de l’energia” per protegir la indústria
- El Parlament ovaciona el cònsol d’Ucraïna alhora que condemna la invasió russa
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat més oberta la porta a anar finalment a la Conferència de Presidentes de La Palma d’aquest diumenge tal com li ha exigit el cap de l’oposició, Salvador Illa. Pere Aragonès va dir que no aniria a la trobada perquè no es parlava de fons covid. A la sessió de control del Parlament, ha advertit que ara la situació excepcional d'Ucraïna podria fer replantejar el seu no.
Ara bé, Aragonès ha posat condicions per canviar d'opinió. Demana acords concrets sobre la coordinació de l’acollida de refugiats ucraïnesos, un fons per afrontar les despeses que suposarà en matèria residencial i educativa i pactar mesures davant l’increment dels preus energètics.
Fonts de l'entorn d'Aragonès assegura que li va fer saber la seva posició ahir a la portaveu de l'executiu central, Isabel Rodríguez en una conversa privada.
Ovació al cònsol ucraïnès
Precisament el ple del Parlament ha arrencat amb una declaració institucional de condemna a la invasió russa i en què es reclama el retorn a la via diplomàtica. La presidenta de la Cambra, Laura Borràs, ha denunciat que es tracta d'una "violació flagrant del dret internacional". Mentre s'ha llegit la declaració, a l'hemicicle de la cambra catalana hi havia el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, a qui tots els diputats han aplaudit dempeus.
Encariment de l'energia
Una de les qüestions que més s’ha fet sentir durant la sessió de control és la preocupació per l’escalada dels preus energètics. El mateix president català ha advertit que ja treballa per abordar mesures quirúrgiques sobre l’encariment de l’energia, però també sobre el trencament de les cadenes de subministrament en matèria alimentaria. Ara bé, ha deixat clar que “no podem actuar sols” i que caldrà la intervenció de la UE i d’Espanya.
En aquest sentit, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha exigit a l’Estat que “contingui els preus de l'energia" per protegir la indústria. "El país necessita l'acció decidida de l'Estat, que és qui té competències". Torrent ha lamentat que hi ha indústries a Catalunya que han de tancar i "pateixen" pels dificultats en les cadenes de subministrament i sobretot per l'escalada del preu de l'energia, arran del conflicte a Ucraïna.