Enlaces accesibilidad
Discriminació

Augmenten els prejudicis sobre la població russa

  • La població d'origen rus que viu o s'ha traslladat a paisos europeus està patint els prejudicis d'una part de la societat
  • Les treballadores de la llar d'origen rus també avisen d'un augment de les discriminacions a dones russes

Per
Cafè d'idees - Genya Petrova: "M'he guanyat unes quantes penes de 15 anys"

La guerra a Ucraïna provocada per la invasió de Rússia ha alimentat prejudicis sobre la població russa, fent-la responsable de la confrontació. Aquest sentiment antirus o russofòbia el pateixen comerços russos i la població d'origen rus que estan vivint o s'han traslladat a paisos europeus. Una càrrega que, a Catalunya, està tenint conseqüències pels seus negocis.

El rebuig cap a la població russa s'incrementa

D'altra banda, les treballadores de la llar d'origen rus també avisen d'un augment de les discriminacions a dones russes. El col·lectiu Micaela ha denunciat l'acomiadament d'una companya i casos d'assetjament en espais públics.

"No tots els russos recolzen la guerra i sóc una d'elles"

Genya Petrova, ciutadana de Barcelona, és propietària del restaurant rus Ekaterina des de fa cinc anys i és una de les víctimes d'aquesta russofòbia. "No tots els russos recolzen la guerra i sóc una d'elles", és el missatge que va llançar a través de xarxes socials. A una entrevista al Cafè d'Idees amb Gemma Nierga assegura que vol demotrar que no s'identifica amb els pensaments i accions de Putin.

També va posar cartells al restaurant dient "Russos contra la guerra" per tractar d'esvaïr els prejudicis dels clients. Afirma que durant els primers dies de la invasió, no hi va acudir cap client al local i les reserves es van quedar penjades. "Em vaig espantar perquè la pandèmia ens ha afectat econòmicament i ara la guerra ens podria fer perdre el negoci", ha afirmat.

Treballadores de la llar: "No som les culpables de la guerra"

El col·lectiu Micaela, que aplega treballadores de la llar i cuidadores migrades, avisa d'un augment de l'assetjament contra dones russes. La vicepresidenta de l'entitat, Gulnur Zamanova, ha explicat que el darrer cap de setmana van acomiadar una dona de 65 anys que cuidava un avi a Barcelona pel fet de ser russa.

"Hi ha por", admet Zamanova, que aquesta discriminació vagi a més perquè es tracta de "persones sense recursos que no recorreran a advocats i que acabaran perdonant". Zamanova recorda que elles no són les culpables de la guerra i que tampoc la volen. La dona acomiadada treballava només els caps de setmana i aquest dissabte se li va comunicar que no hi treballaria més. La dona feia deu anys que era treballadora de la llar i cuidadora de persones dependents.

També han alertat d'altres cassos d'assetjament a dones russes en espais públics. En aquest sentit, assegura que algunes dones tenen por a parlar en rus en públic pels recels que això pugui generar en algunes persones. "El darrer cap de setmana ens van dir en un restaurant de Barcelona que millor no parléssim en rus entre nosaltres.", denuncia Zamanova. La portaveu del col·lectiu Micaela diu que "mai" s'havia viscut una situació com aquesta amb cap altra de les moltes nacionalitats de les dones que formen part de l'entitat.