Com acollir als ucraïnesos que fugen de la guerra?
- Al voltant de 1.200 persones han arribat a Catalunya fugint de la Guerra d'Ucraïna i moltes famílies les volen acollir
- Les administracions insisteixen en fer-ho pels canals oficials
Al voltant de 1.200 ucraïnesos i ucraïneses han arribat els últims dies a Catalunya. En les pròximes hores és previst que arribin a Catalunya prop d'un centenar de nens a través d'una ONG de Terrassa. Moltes famílies han mostrat la seva voluntat per acollir-los i s'han anat organitzant. La Generalitat està agilitzant els procediments per accelerar aquest procés i demana sobretot que es faci per les vies oficials i de manera coordinada amb l'administració per poder fer els tràmits corresponents.
Des de l'inici de la guerra moltes entitats han mostrat la voluntat d'anar a recollir a infants i portar-los a Catalunya. Per això, els equips de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) han iniciat els tràmits per avalar les famílies d'acollida i perquè els infants estiguin en tot moment coberts legalment. Entre els quals atorgar la guarda de l'infant a famílies avalades i concedir-los la documentació necessària per, entre d'altres, poder-los escolaritzar.
Un centenar d'infants arribaran aquesta setmana
Una de les entitats que treballa en l'arribada de refugiats és Tanu (Terrassa Ajuda nens d'Ucraïna), que opera des de 1999 portant a Catalunya infants i adolescents ucraïnesos per fer estades a l'estiu o per Nadal amb famílies d'acollida.
Actualment, estan tramitant l'arribada de prop d'un centenar de nens d'entre 6 i 16 anys, part dels quals, una trentena, ja han vingut a Catalunya en alguna ocasió. "Els nostres fills d'acollida eren allà i ens va tocar arremangar-nos, calmar-nos i mirar què havíem de fer", explica Rosa Fernàndez, portaveu de Tanu i mare d'acollida.
"Hem activat els protocols perquè els nens tinguin els papers arreglats com més ràpidament millor perquè puguin anar de la mà de les famílies", ha assenyalat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. Encara que no se sap el temps d'estada d'aquests menors i les famílies, Drets Socials ha confirmat que se'ls tramitarà tots els papers per escolaritzar-los i que rebin assistència sanitària.
Serà finalment l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA) qui farà les valoracions definitives per confirmar les custòdies.
49 menors escolaritzats
De moment, Catalunya ja ha escolaritzat 49 menors refugiats per la guerra a Ucraïna entre divendres de la setmana passada i dilluns d'aquesta, segons dades del Departament d'Educació. Aquests infants es troben en poblacions com Barcelona, Roses i Lloret de Mar. El Departament ha explicat que els infants i joves refugiats que arribin seran escolaritzats a través dels procediments habituals de matrícula viva.
L'agilitació dels protocols en què estan treballant des de la Generalitat, preveu poder matricular tot l'alumnat, encara que falti alguna documentació, i també la cobertura del servei de menjador. Un cop assignada la plaça, s'habilitarà suport personalitzat als menors, i aules d'acollida als més grans.
194 persones en albergs
Per una altra banda, ja hi ha 194 ucraïnesos i ucraïneses que han fugit de la guerra a Ucraïna estan allotjats en albergs de la xarxa de la Generalitat. A més, d'aquestes persones que s'allotgen en aquests albergs, hi ha moltes més que estan sent acollits per familiars i coneguts.
A més, el Govern ha anunciat que preveu habilitar unes 2.000 noves places per acollir els ucraïnesos i ucraïneses que han fugit de la guerra a Ucraïna, segons ha explicat la consellera d'Igualtat, Tània Verge, a Catalunya Ràdio. Aquestes places es distribuiran arreu del territori segons les necessitats que es vagin detectant i poden ser tant equipaments municipals o de la Generalitat, com privats.
Des de Drets Socials, asseguren que estan treballant en una primera fase d'acollida que és temporal, però que encara no es coneix quina serà l'acreditació concreta a la qual podran acollir-se els refugiats, ja que s'està a l'espera que el govern espanyol ho concreti.
Segons avancen des de la conselleria, en una segona fase d'estada temporal, la d'acollida, els refugiats tindran permís de treball i el dret d'escolarització.
Catalunya, destí final o de trànsit
Catalunya és també porta d’entrada de moltes persones en trànsit, cosa que fa que la gestió de l’acollida tingui una especial complexitat. En aquests moments, es calcula que aproximadament el 70% de les persones que entren per via ferroviària o aèria a Barcelona es troben en trànsit cap a altres destinacions.
Amb la nova directiva de protecció temporal, la ciutadania d’Ucraïna, que compta amb un procediment d’estança temporal de 90 dies, veurà agilitzats els tràmits de residència i tindran dret a trobar feina de forma immediata, dret a l’escolarització, atenció sanitària i drets socials, com qualsevol altre resident. Per poder tramitar-la, el govern espanyol està preparant a Catalunya un centre logístic de recepció per agilitzar els tràmits. En aquest centre de recepció és on la ciutadania ucraïnesa que arribi podrà rebre l’estatus de protecció temporal.
A partir d’aquí, aquelles persones que ho sol·licitin podran acollir-se a la xarxa flexible d’acollida que ofereixen les diferents administracions que tenen competències en la matèria. Aquelles persones que ho requereixin també podran adherir-se al Paquet de Protecció Internacional a través del qual l’Estat ofereix assistència i que, en el cas concret de Catalunya, es realitza a través de la Creu Roja.