Enlaces accesibilidad
Dones i cinema

La prestigiosa directora Paula Ortiz reclama més dones a la direcció econòmica de cine

  • Directora i guionista, Paula Ortiz denuncia que les grans decisions al cinema són majoritàriament en mans d'homes
  • Està acabant una pel·lícula sobre textos de Hemingway, un escriptor de qui destaca l'amor per la pau
  • Ortiz també ens explica al Punts de vista els seus projectes basats Chicho Ibáñez y Teresa d'Àvila

Por
Punts de vista - Paula Ortiz, entre els relats de Hemingway i les històries per a no dormir

Punts de vista rep Paula Ortiz, guionista, productora i directora per parlar dels seus projectes i de com veu l'actualitat del món del cinema. Ortiz es felicita pels premis que cada cop reben més dones a la indústria cinematogràfica, però diu que encara hi ha molt poques dones a càrrecs amb decisió financera. Afegeix que una pel·lícula té èxit quan té bons resultats a taquilla, a la crítica i als festivals. Però que quan es vol posar en marxa una superproducció que triomfarà segur, no es confia a una directora executiva o financera.

Paula Ortiz (Saragossa, 1979) coneix molt bé el món del cinema: es va formar a les escoles de Nova York i Califòrnia i ha treballat amb directors com Peter Flanery, Bigas Luna, Spike Lee o el desaparegut Anthony Minghela, ganador de l'Òscar per 'El pacient anglès'.

L'any 2011, el seu primer llargmetratge, 'De tu ventana a la mía', va ser nominat al Goya i va guanyar el Pilar Miró a la Seminci de Valladolid. També és professora de Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona i col·labora amb la Universidad de Saragossa.

El seu primer treball de terror, inspirat en Chicho

Ortiz prepara ara una versió de 'El Asfalto', un dels capítols més mítics de les 'Historias para no dormir' de Chicho Ibàñez Serrador, i que protagonitzen els actors Inma Cuesta i Dani Rovira. Aquest treball el definieix com un 'ecosistema' molt diferent del que ha fet fins ara, perquè mai no ha fet terror. Diu que amb l'ajuda de la gran actriu Firorella Faltoyano, 'El Asfalto' li permet 'capbussar-se en un univers estimulant i en una gran capacitat metafòrica'. El guió de Chicho tracta de la indiferència de la gent davant les altres persones. És la història d'un home a qui la ciutat s'empassa. Ningú no pregunta què se n'ha fet.

Chicho Ibáñez Serrador, un guionista que sigue inspirando a muchos directores actuales

Chicho Ibáñez Serrador, un guionista que sigue inspirando a muchos directores actuales rtve

El desig de pau, a través dels textos de Hemingway

També está acabant la seva darrera pel·lícula, 'Al otro lado del río y entre los árboles'. En aquest cas el guió sorgeix del llibre del mateix títol de l'escriptor Ernest Hemingway. El nord-americà el va escriure en el seus darrers anys, la seva etapa més melancòlica. Gran part de les seves novel·les són antibel·licistes, el que Ortiz destaca com lamentablement molt d'actualitat. 'Hemingway es va plantejar què és el que era realment important a la vida'. I es va respondre a ell mateix: 'el monstre és la guerra'.

Paula Ortiz prepara a més una sèrie per a una gran plataforma digital sobre la vida de Teresa de Ávila, amb textos de Juan Mayorga. Mayorga ha creat un guió només amb paraules que utilitzava l'escriptora que va reformar l'orde carmelita.

Los textos de Santa Teresa de Ávila siguen inspirando a nuestros guionistas 500 años después

Los textos de Santa Teresa de Ávila siguen inspirando a nuestros guionistas 500 años después RTVE

No us perdeu aquesta conversa amb a Punts de vista. Esperem gaudir molt aviat de les seves noves pel·lícules i que com ella, moltes més dones trenquin el sostre de vidre del món del cinema.