Enlaces accesibilidad
Crisi energètica

La Guerra d'Ucraïna amenaça 320.000 llocs de feina a Catalunya

Per
Pimec alerta que una de cada cinc empreses pot tancar

Per primera vegada la Unió Europea demana els ciutadans que “abaixin la calefacció” per disminuir la dependència del gas rus. Unes paraules de Josep Borrell que més enllà de la polèmica política que puguin generar demostren el nivell de preocupació per l’impacte a la societat que està tenint la guerra d’Ucraïna.

I és que només a Catalunya la crisi energètica posa en risc 320.000 llocs de feina, segons Pimec que constata que més de la meitat han patit augments en les factures del gas i l'electricitat del 200% en els darrers mesos.

Abaixar la calefacció

Les paraules de l’alt representant de la Unió Europea pels Afers Exteriors, Josep Borrell, demanant reduir el consum de la calefacció ha aixecat polèmica. Borrell advertia aquest dimecres que “s’ha de pagar un preu per tallar el cordó umbilical” amb l’economia russa. Des d’ERC, Gabriel Rufián li ha demanat directament “no fer el ridícul” i des de Podemos, Pablo Echenique, ha qualificat les declaracions d'“infames” i li han retret “estar desconnectat de la realitat”.

Sectors més afectats

Ara bé, més enllà de la polèmica política, el sector empresarial demana ajuda davant la pressió insostenible dels preus de l’energia. El president de la patronal de la petita i mitjana empresa, Antoni Cañete, ha alertat que el 16% de les companyies han entrat en pèrdues i es plantegen tancar a les pròximes setmanes.

L’impacte directe que segons PIMEC això pot suposar és de prop de 320.000 llocs de feina amenaçats. Els sectors de la Indústria, l'hostaleria i la restauració són els més afectats. L'altra patronal catalana, Foment del Treball, alerta, a més, que també el transport terrestre de viatgers és insostenible si continua pujant el preu dels carburants.

Redistribuir els guanys

Per evitar el que Pimec qualifica de col·lapse reclama deslligar de manera “immediata” el preu del gas del càlcul de la tarifa elèctrica. El president de Pimec ha alertat que aquesta escalada s’uneix a l’augment dels preus de les matèries i el transport. “Pot ser un camí de difícil retorn”, ha alertat per la seva part el responsable d’energia de l’entitat, Joan Vila en la presentació d’una enquesta a 350 empreses feta fins i tot abans que esclatés el conflicte. D’aquestes, prop de la meitat reconeix que la seva viabilitat està ara mateix amenaçada.

A banda de la petició per carta a la Comissió Europea per “treure immediatament el gas del pool elèctric”, Cañete ha plantejat la necessitat de “redistribuir els guanys de les energètiques a la societat en general”. En aquest sentit, ha reclamat a la Generalitat i el Govern “prendre mesures fiscals”. Assegura que els “beneficis exagerats” no es corresponen amb el preu real del producte que venent, que suposa ja uns 1.700 euros anuals per càpita.