Enlaces accesibilidad
BCN

Nou servei de neteja a Barcelona: flota renovada, més treballadors i canvi de contenidors

  • Ja ha començat la substitució dels més de 25.000 contenidors de la ciutat
  • La nova flota de vehicles fa un salt d’escala en l’electrificació, passant del 20% de vehicles elèctrics a un 66%
  • El nou contracte preveu un increment del 10% dels recursos humans fins a arribar a les 4.400 persones

Per
Arranca el nou servei de neteja de Barcelona

Barcelona ha iniciat els serveis de neteja del nou contracte amb una flota de vehicles renovada i un augment de la plantilla amb 400 nous operaris. Així mateix, ja ha començat la substitució dels més de 25.000 contenidors de la ciutat, que s’anirà fent de forma progressiva els pròxims mesos.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica del consistori, Eloi Badia, ha posat en valor l’aposta de l’ajuntament per la sostenibilitat i la recollida selectiva. Badia també ha remarcat el seu compromís amb “el bon estat” de la ciutat i ha demanat “la complicitat” de la ciutadania. En aquest sentit, Badia xifra en 122 euros per habitant i any la despesa en temes de neteja.

Millora en la neteja de la ciutat

El desplegament dels serveis serà progressiu i continuarà durant bona part d’aquest any 2022. En la primera fase s’implementarà en cinc districtes: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí amb la incorporació del nou personal i tots els vehicles. A partir del mes de setembre aquesta implementació es farà a la resta de la ciutat, als districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Després del seu inici, entre la passada nit i aquest matí – Badia ha destacat que els canvis ja han estat “evidents” i que la nova maquinària és, per exemple, més “eficient” i genera “menys soroll”.  El regidor també ha recordat que es passarà “més dies” i “més vegades”, un fet que farà evident una millora de la neteja de la ciutat.

Una neteja que es farà amb “més aigua”, tot i que a la pràctica no repercutirà en la utilització de més recursos, ja que aquesta es “reutilitza”. “Acompanyarem el raspallat que ja es feia amb la mànega”, ha assenyalat.

Nous contenidors

L’altre aspecte destacat del nou contracte és el canvi dels contenidors de la ciutat. Aquests seran més baixos - per millorar la visibilitat dels vianants -, i hi haurà una simplificació del model de separació dels materials que van al contenidor groc. Així, s’hi podran dipositar elements de plàstic o metall, independentment si són envasos o altres materials.

Paral·lelament, s’impulsarà una nova distribució, a partir de la qual s’augmenta en un 25% els contenidors de selectiva per afavorir la correcta separació de residus. També es treballarà perquè, en la mesura del possible i segons la zona, estiguin tots els contenidors agrupats.

Una nova flota més sostenible

La nova flota fa un salt d’escala en l’electrificació, passant del 20% de vehicles elèctrics a un 66%. En total Barcelona disposarà de 870 vehicles d’aquest tipus destinats a la neteja i la recollida de residus. Aquesta flota farà augmentar també el confort acústic amb uns equips insonoritzats per disminuir els nivells sonors del servei.

Un 10% més de personal

Per poder fer front a aquesta adaptació del servei, el nou contracte preveu un increment del 10% dels recursos humans fins arribar a les 4.400 persones. Això vol dir que s’incorporaran al servei un total de 400 nous operaris i operàries, dels quals més de la meitat, 225, s’incorporaran als equips de neteja viària.

El nou contracte també preveu el foment i la incorporació de les dones a llocs de treball amb comandament i l’increment progressiu de persones amb discapacitat o risc d’exclusió social. D’altra banda, comptarà amb un equip de 40 informadors que estaran de forma permanent en diferents punts de la ciutat. “Els serveis de neteja fan bé la seva feina, tindrem més treballadors, igual de compromesos i motivats”, ha afirmat el regidor.