Enlaces accesibilidad
Discriminació

Les denúncies per LGTBI-fòbia a Barcelona es doblen en 4 anys

  • Baixen els casos de racisme i xenofòbia, però, en canvi, augmenten els de LGTBI-fòbia
  • En total, el nombre de situacions de discriminació se situa en 244 expedients, cosa que suposa un increment de l’11%
  • Disminueixen les agressions físiques, mentre que la vulneració de la integritat moral segueix sent el principal dret vulnerat

Per
Les denúncies per LGTBI-fòbia a Barcelona es doblen en 4 anys

Els casos d'LGTBI-fòbia a Barcelona se situen ja a nivells semblants als de racisme. El principal motiu de denúncies que han arribat a l'Oficina per la No Discriminació de Barcelona el 2021 és per casos de racisme i xenofòbia, en un 34% dels 244 expedients. Però mentre aquests casos baixen, augmenten les denúncies per agressions per orientació sexual, que representen ja el 32% del total. Els insults i el tracte vexatori són les principals causes, segons l'Oficina, que alerta també que molts casos no arriben a denunciar-se i que la xifra és major.

Augmenten un 11% les denúncies presentades a l'Oficina per la No Discriminació | Lourdes Gata

El percentatge de denúncies per LGTBI-fòbia es dobla

El percentatge de discriminacions per raó d'orientació sexual ateses per l'OND no ha parat d'incrementar-se en els darrers anys. El 2018 les situacions de LGTBI-fòbia van representar el 16% del total, un percentatge que s’ha doblat aquest 2021, amb el 32% del total de casos. De les 78 situacions, 50 han estat per homofòbia, 25 per transfòbia i 3 per lesbofòbia.

Aquestes situacions marquen una tendència a l’alça on pràcticament igualen les dades de racisme recollides per l’OND i "que reflecteixen l’enquistament en les reaccions dels agressors que no volen acceptar la diversitat sexual o la identitat de gènere", segons l'Oficina.

Més de la meitat de les situacions han estat insults o tractes humiliants i vexatoris, amb la vulneració de la integritat moral de les víctimes, amb un 53% del total de casos. Pel que fa a les agressions físiques, el nombre de situacions resta molt lluny respecte a les situacions de vulneració d’integritat moral, tot i que el percentatge, del 17%, és superior respecte el total de discriminacions, del 10%.

Els casos de racisme i xenofòbia baixen

A diferència dels casos de discriminació per orientació sexual, les denúncies per racisme han baixat significativament respecte a l'any anterior, fins al 34%, quan havien arribat a suposar més del 40% dels expedients oberts per l'OND. Tot i que encara continuen sent el primer motiu de denúncia a l'Oficina, han disminuït un 8% respecte al 2020, quan van registrar-se 84 situacions.

De les 84 situacions totals, 38 han estat per racialització i 46 a causa de l’origen ètnic, una xifra global que disminueix respecte als 95 casos comptabilitzats el 2020. Segons els casos recollits, aquest any han augmentat les queixes per tracte vexatori per raó d’origen (insults, menyspreu, humiliacions, amenaces, comentaris ofensius de retorn al país d’origen). També ho han fet les situacions en l’àmbit de les comunitats de veïns, agreujat per les dificultats relacionals causades pel confinament.

D'altra banda, hi ha 9 expedients oberts per la restricció o denegació d’accés a diferents serveis d’entitats bancàries en la mateixa línia del 2020, en relació amb l’origen de naixement de la persona o nacionalitat. També es mantenen les situacions d’actuacions discriminatòries per part de cossos de seguretat privats en zones comercials pel dret d’admissió, i a l’espai públic amb criteris de perfil ètnic.