Enlaces accesibilidad
Conferència de Presidents

La crisi "excepcional" d'Ucraïna farà anar Pere Aragonès a La Palma

Per
Pere Aragonès anuncia la seva presència a la Conferència de Presidents

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, canvia d’opinió i finalment ha comunicat per carta al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que serà a la Conferència de Presidentes de La Palma. Una decisió personal, segons han explicat fonts de Presidència, que Aragonès ha justificat davant el que ha qualificat d’excepcionalitat, arran la crisi de refugiats derivada de la guerra d'Ucraïna. Ara bé, també ha advertit que no suposa un precedent de cara a futures trobades.

Fons específic per l’acollida

Fins ara el president català havia desestimat reiteradament la seva presència en una trobada que a parer seu no servia per prendre acords sinó encara que fins ara declinava assistir a aquest fòrum. Aquest dimecres, al Parlament, davant la insistència del cap de l’oposició, Salvador Illa, va deixar la porta oberta a anar aquest diumenge a la Conferència de Presidents Autonòmics amb la condició que s’hi abordessin temes com l’emergència energètica i especialment la coordinació en l’acollida dels refugiats i la seva despesa.

En declaracions als mitjans després d'una visita a un alberg en el qual s'ha acollit a ucraïnesos que es trobaven a Catalunya en esclatar la guerra, Aragonès ha dit que, donada la situació, "posa per davant els interessos de Catalunya". A la Palma traslladarà la necessitat que es desenvolupi el treball amb total "coordinació" entre administracions i es creï "un fons específic" per a donar resposta a unes necessitats d'acolliment per als refugiats ucraïnesos que va "més enllà d'escolarització i habitatge". "No sabem si finalment seran milers o desenes de milers i haurem d'actuar sobre la marxa" ha afegit.

Contenir l’escalada energètica

La segona reclamació que Aragonès portarà a La Palma és la de “mesures específiques” per contenir l’escalada dels costos energètics que es deriven de la crisi. En aquest sentit, ha advertit que les conseqüències “vindran per molts anys” i d’aquí la necessitat de prendre decisions no només per contenir els preus sinó també a mitjà i llarg termini fomentant l’autoconsum o recuperant projectes com el gasoducte de comunicació amb Europa, el midcat.

"És el moment de les mesures valentes", ha indicat. "Quan això impacta en el rebut de la llum de totes les llars, quan les empreses aturen la seva producció i quan ja estem des de fa dies compromesos amb l'acollida de persones refugiades, davant d'aquesta situació serem a tot arreu", ha conclòs.

El canvi de posició de Pere Aragonès ha estat valorat positivament pel socialista Salvador Illa, que a través de les xarxes ha destacat que "hauria estat un error no ser-hi".