Les dones, massa jutjades pel seu físic?
- La periodista Mari Pau Huguet parla dels problemes que li ha portat la seva imatge
- Laura Oliver, activista del "body positive", reivindica la bellesa dels seus cent quaranta quilos
- Ana Boadas visita el taller de la Marina Salazar, l'artista va fer el macropit de Rigoberta Bandini
En la setmana de la Dona, l’Obrim fil es planteja si la pressió estètica sobre el cos femení encara és motiu de discriminació. ¿Quan deixaran les dones de ser jutjades pel seu físic? Per què, com diu la lletra de la Rigoberta Bandini, encara fan por els pits femenins? Amb el Xavier Sardà i l’Ana Boadas ho debaten la Laura Fa, el Bernat Dedéu, la Meritxell Falgueras i el David Balaguer com a analistes, i també amb la periodista Mari Pau Huguet i els cirurgians plàstics Ivan Mañero i Mireia Ruíz.
La Mari Pau Huguet és una de les presentadores de televisió més conegudes i estimades de casa nostra. Ella sap el que és canviar d'imatge i que això repercuteixi en la teva carrera professional, i haver de suportar crítiques per no seguir els cànons més estàndard de bellesa femenina. Explica alguns detalls de la seva experiència personal davant i darrere de la pantallar.
La Rigoberta Bandini ha fet cèlebre en les seves actuacions un pit enorme com a símbol de la reivindicació femenina. Aquesta escultura ha sortit del taller d'una artista catalana, la Marina Salazar, una dona amb una llarga trajectòria artística i que té el seu estudi ple de pits de diferents tipus i maneres, una forma de reclamar l'empoderament de les dones. L'Ana Boadas ha anat a visitar-la al seu estudi i a xarrar amb la Marina.
Gordofòbia o bellesa dels quilos? Aquest és el debat que planteja laLaura Oliver, una dona activista del "body positive", que reivindica que les imposicions estètiques que marginen les dones grasses s'han de deixar enrere. Coneguda a les xarxes socials com a "Jungle Lauri", es defineix a ella mateixa com a "infomierder gorda" i les coses que argumenta no deixen indiferent per la contundència tant en el fons com en la forma.
L'artista Ada Vilaró ha desafiat els cànons socials sobre la imatge de les dones. A causa d'un càncer li van extirpar un pit i li van oferir fer-li una cirurgia reconstructiva per implantar-n'hi un d'artificial. Però ella ho va rebutjar perquè defensa que una dona amb un sol pit pot ser igual d'atractiva i tenir tanta bellesa com una dona que encara conserva els dos.
Un dels moments més celebrats del programa dedicat a la pressió estètica sobre les dones, es produeix quan el cirurgià Ivan Mañero explica per què als homes els agraden més els pits rodons que els pits caiguts, des del punt de vista antropològic, i com la natura ha posat per davant la reproducció a l'alletament de les criatures.