Enlaces accesibilidad
Ajudes

Com sol·licitar les peticions de protecció temporal pels refugiats ucraïnesos?

  • S'ofereix permís de residència i treball, suport financer i acolliment als ucraïnesos
  • La protecció es podrà sol·licitar des de comissaries específiques de la Policia Nacional i als centres de recepció habilitats
  • Els ajuntaments catalans, també s'estan bolcant amb el poble ucraïnès

Per
Protecció temporal pels ciutadans ucraïnesos

El govern espanyol ha activat el mecanisme a través del qual, des d'aquest dijous, els refugiats ucraïnesos podran sol·licitar i accedir "de forma senzilla" a la protecció temporal i a tots els drets associats a aquesta figura, com ara el permís de residència i de treball.

L'ordre ha estat signada aquest dimecres pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá.

Quines ajudes es poden sol·licitar?

La norma europea, activada per primera vegada dijous passat després de 20 anys de la seva redacció, ofereix permís de residència i treball, suport financer i acolliment als ucraïnesos.

On es poden sol·licitar?

La protecció temporal es podrà sol·licitar des de comissaries específiques de la Policia Nacional arreu del territori estatal, així com als centres de recepció habilitats.

Qui les pot sol·licitar?

Espanya permetrà acollir-se a la norma a aquells que fugen de l'ofensiva russa i aquells que ja vivien a Espanya i que actualment estan en situació irregular. La norma també inclou als familiars directes d'aquests.

Cada Estat membre, no obstant això, pot ampliar i adaptar la normativa a la seva legislació nacional i així ho ha decidit Espanya "considerant que les conseqüències de la guerra afecten moltes altres persones".

L'ampliació dels supòsits que poden acollir-se a la directiva europea també beneficiarà a aquells residents a Ucraïna que estaven fora del país abans que el passat 24 de febrer comencés la invasió russa. Això inclou a turistes, estudiants o ciutadans en viatges de treball.

La mesura beneficiarà entre 10.000 i 15.000 persones.

Quan surt a resolució el tràmit?

La sol·licitud serà tramesa per l'Oficina d'Asil i Refugi del Ministeri de l'Interior i resolta en un termini màxim de 24 hores, segons afirma l'executiu estatal. La resolució inclourà l'autorització de residència i, en el cas dels sol·licitants de majors d'edat, de treball.

Catalunya es bolca amb el poble ucraïnès

Els ajuntaments catalans, també s'estan bolcant amb el poble ucraïnès. Molts municipis, com el de Lloret de Mar, han posat en funcionament una oficina per oferir atenció personalitzada als refugiats que arriben.

L'Ajuntament de Riudellots ha cedit cinc pisos per allotjar els 21 refugiats que acaben d'arribar al poble. A partir d'avui començaran a empadronar-los. El municipi té 808 persones empadronades amb nacionalitat ucraïnesa i, des de la setmana passada, s'ha convertit en un punt de referència per acollir refugiats d'aquesta comunitat.

A Guissona, l'ajuntament ha creat un programa d'activitats dirigit a aquests infants que han fugit de la guerra. A través del joc treballaran les emocions i aprendran català.

A Catalunya hi ha 23.000 ucraïnesos però son els municipis amb una comunitat més gran, els qui estan acollint els refugiats.