Enlaces accesibilidad
Nou pla

Barcelona prohibeix els supermercats fantasma i limita les macrocuines

  • El nou pla prohibeix que s'obrin nous supermercats fantasma i només permetrà que s'instal·lin macrocuines en sòl industrial
  • La nova regulació, però, no suposa el tancament dels negocis fantasma que ja existeixen
  • Bars i restaurants necessitaran un permís per entregar menjar i els més grans hauran de tenir espai per als repartidors

Per
Barcelona prohibeix els supermercats fantasma i limita les macrocuines

L'Ajuntament de Barcelona ha començat a regular els supermercats fantasma i les macrocuines a la ciutat, un fenomen que des de l'inici de la pandèmia no ha parat de créixer. El nou pla d'usos per regular aquest tipus d'activitat prohibeix que s'obrin nous supermercats fantasma i només permetrà que s'instal·lin macrocuines en sòl industrial. La nova regulació, però, no suposa el tancament de les cuines ni supermercats fantasma que ja existeixen.

El pla també regula el repartiment a domicili dels bars i restaurants, de forma que tots els locals hauran de demanar un permís per al repartiment i tindran dos anys per aconseguir-lo a partir de l'aprovació definitiva del pla, prevista d'aquí a un any. Els restaurants més grans o en eixos verds hauran d'habilitar espais per als repartidors.

Pretén "posar ordre" a l'auge dels últims mesos

La Comissió de Govern de Barcelona ha aprovat inicialment un pla especial d'usos d'activitats vinculades al repartiment a domicili amb l'objectiu de "posar ordre" a l'auge que han viscut aquests negocis els últims mesos i "protegir" el model comercial de proximitat i la vida quotidiana dels veïns, ha destacat la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. "No volem negocis fantasma a la nostra ciutat. És una activitat que no es permetrà als barris ni a la ciutat quotidiana", ha recalcat.

La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, ha afirmat que el consistori no podia "tapar-se els ulls davant aquests nous fenòmens fantasma que s'aprofiten de la manca de regulació per envair les voreres; obrir sense límit horari; no competir amb les restriccions dels comerços físics, per exemple a l'hora de vendre begudes alcohòliques, i amb un model basat en uns treballadors que sovint estan en condicions de precarietat".

Se'n podran obrir "poques" macrocuines

El pla, que s'ha treballat amb el grup municipal d'ERC, prohibeix els supermercats fantasma a tota la ciutat, d'una banda, i, de l'altra, limita les macrocuines a les zones industrials allunyades d'habitatgesrespecte a altres establiments del mateix tipus. A la pràctica, significa que se'n podran obrir "poques", ha dit Sanz, i només a les àrees industrials de la Zona Franca o al Besòs.

Tot i això, la nova regulació no pot tancar els negocis que es van obrir abans que l'Ajuntament de Barcelona en suspengués la concessió de llicències ara fa un any per regular el sector. Les que no podran obrir seran les macrocuines que s'estaven planejant a Les Corts i Sant Martí, dos macroprojectes que van quedar aturats aleshores i que havien aixecat l'oposició dels veïns.

Les macrocuines, conegudes com a 'dark kitchen' o cuines fantasma, agrupen diverses cuines industrials en espais normalment grans i opacs, només dedicats a fer comandes per repartir, mentre que els 'black stores' o supermercats fantasma són magatzems d'aliments on es preparen les compres online per entregar-les a domicili.

Espais per als repartidors

El document també estableix que els locals hauran d'internalitzar els espais necessaris per als repartidors, és a dir, d'estada i descans i per aparcar els vehicles. Això afecta:

  • Les macrocuines, que hauran de preveure 10 m² per cada 100 de superfície construïda o estació de cocció.
  • Els establiments de plats preparats de més de 100 m².
  • Bars i restaurants hauran de demanar un permís específic per repartir a domicili. Els restaurants de més de 150 m² hauran de reservar 5 m² per cada 100 als repartidors i els seus vehicles. A més, els que estiguin situats en carrers de més de 7 metres que formin part de la xarxa d'eixos verds o siguin de prioritat per a vianants hauran de destinar-hi 3 m² per cada 100 m² de local.

Un cop aprovat inicialment el pla, s'obre un període d'exposició pública de dos mesos i es durà a terme un procés participatiu per recollir les aportacions de veïns, entitats i grups polítics i integrar millores al document abans de dur-lo a l'aprovació definitiva.