Enlaces accesibilidad
Un any de legislatura

La secretària general del Parlament seguirà al càrrec

  • La presidenta de la cambra renova la confiança en Esther Andreu, malgrat la retirada de l'escó a Pau Juvillà
  • Laura Borràs demana unitat per oposar-se a les decisions dels tribunals que vulneren "la independència del Parlament"
  • Les llicències per edat han costat al Parlament 14,4 milions d'euros

Per
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, fa balanç del primer any de legislatura | Parlament.cat
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, fa balanç del primer any de legislatura | Parlament.cat

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, manté la confiança en la secretària general de la cambra, Esther Andreu, malgrat la polèmica retirada de l'escó de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà. A la compareixença per fer balanç del primer any de legislatura, Borràs ha lamentat que casos com aquest demostrin "l'extrema vulnerabilitat" del Parlament davant l'acció dels tribunals, i en aquest sentit ha reclamat al conjunt de les forces parlamentàries unitat i més determinació per oposar-s'hi.

Borràs ha fet una mica d'autocrítica sobre com s'ha gestionat la retirada de l'escó però argumenta que aquesta vegada s'ha fet més per defensar els drets dels diputats que quan en l'anterior legislatura, amb el republicà Roger Torrent com a president, es va inhabilitar i se li va retirar l'escó a l'aleshores president de la Generalitat, Quim Torra: "no hi ha dubtes sobre la meva consideració sobre la seva condició de diputat: està signada del meu puny i lletra".

Supressió de les llicències per edat

Laura Borràs xifra en uns 14,4 milions d'euros el cost que ha significat per la cambra les anomenades llicències per edat. Des de l'any 2009, ha explicat la presidenta, s'han acollit a aquest règim 55 treballadors, que els permetia amb més de 60 anys i 15 anys d'antiguitat seguir cobrant el sou íntegre durant tres anys sense haver de treballar.

Des que va esclatar l'escàndol, s'han establert mecanismes per acabar amb aquesta prerrogativa i, segons Borràs, ja es poden donar per eliminades perquè "només queda pendent tancar la negociació amb els treballadors que encara no se'n beneficiaven però la tenien concedida"

Les llicències per edat han costat 14 milions d'euros | ELENA GARCÍA

Presidenta reformista

Borràs defensa que durant aquest primer any al capdavant del Parlament ha tingut la voluntat de "racionalitzar el funcionament intern del Parlament i adaptar-lo a uns principis d'austeritat". En aquesta línia ha recordat que ha posat fil a l'agulla per reformar la regulació sobre els trienis dels treballadors de la cambra, el cobrament d'algunes retribucions dels parlamentaris que estan exemptes de retenció fiscal, o el pagament de dietes per desplaçament encara que no es facin.

De cara al futur, Borràs ha fet una crida a totes les forces parlamentàries a que per "enrobustir" el Parlament cal "unitat". A més a més, ha demanat un esforç i generositat per acordar aviat la reforma del reglament intern de la cambra per posar-lo al dia, i que abans que s'acabi la legislatura hi hagi un pacte que faciliti l'aprovació d'una llei electoral catalana.