El Sindicat de Llogateres demana "desobeir" la decisió de tombar la llei d'habitatge
- ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem critiquen el TC i defensen continuar legislant en aquest àmbit
- L'entitat demana que s'elabori una nova norma que substitueixi la que ha tombat l'Alt Tribunal
- Alcarazo assegura que la llei ha permès reduir el preu de l'habitatge sense reduir-ne l'oferta
El Sindicat de Llogateres demana "desobeir" la decisió de tombar la llei d'habitatge aprovada el 2020. Arran la suspensió parcial de la llei catalana de mesures urgents per la contenció dels lloguers per part del Tribunal Constitucional, l'entitat ha demanat que s'elabori una nova norma que substitueixi la que ha tombat l'Alt Tribunal. "Ho tornarem a fer, tornarem a regular els lloguers", ha explicat la portaveu Carme Alcarazo.
Alcarazo ha assegurat que la llei ha permès reduir el preu de l'habitatge sense reduir-ne l'oferta i ha criticat la decisió judicial en resposta a un recurs del PP representants d'ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP, formacions que van donar suport originalment a la normativa suspesa ara pel TC. En aquest sentit, el sindicat ha organitzat una concentració per aquest dissabte 12 a les 18 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar sota el lema "La regulació no es toca!".
Necessitat d'impulsar una nova llei d'arrendaments urbans
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha ressaltat la necessitat d'impulsar una nova llei catalana d'arrendaments urbans per concretar el dret a l'habitatge "en el seu conjunt". Així mateix, ha lamentat que "una vegada més" el Tribunal Constitucional hagi frenat una proposta feta des del Parlament per "avançar" en drets. La diputada de Junts Glòria Freixa ha apostat per treballar perquè aquestes normatives no siguin tombades de nou i ha demanat legislar d'una manera "fiable" en àmbits com l'habitatge.
Des de la CUP, la seva diputada Montserrat Vinyets ha demanat fer "un pas endavant" en la regulació de preus elaborant una nova llei catalana que parteixi de la tesi que tota Catalunya està en una situació "tensa" i que cal limitar-ne els preus. Per part d'En Comú Podem, la diputada Susana Segovia ha afirmat que "un cop més" el Tribunal Constitucional ha sigut una "eina" del PP. "No per esperable fa menys mal", ha lamentat.
El TC anul·la part de la llei dels lloguers per ser "inconstitucional"
El Tribunal Constitucional ha anul·lat per unanimitat bona part de la llei d'habitatge perquè considera que la Generalitat envaeix competències de l'Estat, que ha de garantir un "mercat únic". El TC ha estimat el recurs presentat pel PP contra la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatges, que establia que els lloguers havien de respectar el preu de referència en el mateix entorn urbà i no podien pujar respecte a l'anterior contracte.
En concret, el TC declara inconstitucionals els articles 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 i 16.2, així com diverses disposicions. Remarca que la Constitució reserva a l'Estat la potestat de fixar les bases de les obligacions contractuals i li atribueix la competència per establir els criteris d'ordenació general del sector de la contractació privada. Això sí, la decisió de l'alt tribunal tindrà efectes en els contractes signats a partir d'ara, és a dir, no afecta les situacions consolidades.
Drets Socials reconeix que la sentència deixa "poc marge" al Govern
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha lamentat la decisió del Constitucional i ha exigit a l'executiu central que respecti les competències de la Generalitat. Cervera ha reconegut que la sentència deixa "poc marge" al Govern a l'hora d'esmenar els articles suspesos i ha apuntat que encara han d'estudiar "la literatura" de la resolució judicial.
A més, no s'ha volgut pronunciar sobre si caldrà fer un nou text o apostaran per esmenar l'actual.