Patir més pels preus que pel risc de desabastiment
- Supermercats i transportistes neguen que estiguem al llindar de la falta general de productes
- La Generalitat demana contenció al sector de la distribució per no agreujar la inflació
Una de les conseqüències més palpables de l'increment del preu de l'energia és l'encariment de la cistella de la compra. Ja fa mesos que els preus de molts productes han crescut de manera important i ara hi ha qui peteix per possibles desabastiments. Els comerciants i els transportistes llancen un missatge de tranquil·litat, tot i que la por d'alguns clients ha fet que es vegin prestatges buits als supermercats. La Generalitat demana als distribuïdors que aguantin preus per afrontar la situació.
D’altra banda, aquests dies ja és habitual veure cues a moltes benzineres, sobretot aquelles que ofereixen els preus més baixos. L'augment constant del preu de la benzina i el dièsel provoca que molts conductors s'aboquin a les estacions de servei per omplir el dipòsit en previsió que els preus segueixin a l'alça. A la majoria de benzineres els preus freguen ja els 2 euros, i en algunes ja fa dies que s’ha superat aquesta barrera psicològica.
El preu de la energia serà el tema estrella al Consell Europeu dels propers 24 i el 25 de març. Així s'ha decidit en la cimera de caps d'Estat de la Unió Europea a Versalles.
En una entrevista a El Periódico, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, espera que el preu del gas es pugui desacoblar del mercat elèctric a partir de l'abril i d'aquesta manera baixi el preu del rebut de la llum.
La ministra assegura que seran les empreses elèctriques les que assumiran el cost de la mesura, i que en paral·lel hi haurà canvis fiscals i una millora del bo social.