La guerra d'Ucraïna amb ulls d'infant
- Una escola ucraïnesa a Barcelona explica la guerra als més petits i els ofereix suport psicològic i emocional
- L'arribada de refugiats ucraïnesos a Catalunya és constant i anirà en augment
- Les ONG avisen que si es vol ser solidari i acollir cal informar-se bé prèviament
L'escola ucraïnesa Shevchenko de Barcelona ensenya, habitualment, llengua i cultura a nens residents a Catalunya procedents d'aquest país. Ara les circumstàncies han fet que també s'hagin convertit en un punt de recollida de material humanitari que fugen de la guerra. Els ensenyen als més petits com assumir-ho i els ofereixen tot tipus de suport psicològic per passar el tràngol, tant als que ja vivien aquí com als que hi estan arribant recentment.
Arribada constant de refugiats
Les Nacions Unides calculen que des de l'inici del conflicte han fugit del país més de 2,6 milions de persones. Alguns d'aquests refugiats estan arribant a Catalunya, que ja acull centenars de persones vingudes d'Ucraïna.
Moltes organitzacions humanitàries pensen que aquesta primera onada de refugiats no serà res en comparació amb la que vindrà més endavant, per magnitud de persones i per les necessitats que s'hauran d'atendre. De fet, les que treballen sobre el terreny ja fa uns dies que comproven com el perfil de persona que arriba per creuar la frontera és diferent.
També adverteixen del perill a què s'enfronten les persones que s'han vist obligades a fugir del seu país a causa de l'ofensiva militar russa.
Solidaritat dels ciutadans russos
Una part significativa de la comunitat russa que viu a Catalunya fa dies que també es mobilitza contra la guerra a Ucraïna. Són persones que no entenen els motius que han portat a la invasió d'un territori històricament germà i amb molts llaços amb Rússia.
Insisteixen que cal diferenciar entre el que pensen i senten els russos i com està actuant el govern encapçalat per Vladimir Putin, pel qual no se senten representats.