Enlaces accesibilidad
Pedagogia

La guerra d'Ucraïna amb ulls d'infant

Per
Una escola ucraïnesa a Barcelona que explica la guerra

L'escola ucraïnesa Shevchenko de Barcelona ensenya, habitualment, llengua i cultura a nens residents a Catalunya procedents d'aquest país. Ara les circumstàncies han fet que també s'hagin convertit en un punt de recollida de material humanitari que fugen de la guerra. Els ensenyen als més petits com assumir-ho i els ofereixen tot tipus de suport psicològic per passar el tràngol, tant als que ja vivien aquí com als que hi estan arribant recentment.

Arribada constant de refugiats

Les Nacions Unides calculen que des de l'inici del conflicte han fugit del país més de 2,6 milions de persones. Alguns d'aquests refugiats estan arribant a Catalunya, que ja acull centenars de persones vingudes d'Ucraïna.

Arribada constant de refugiats ucraïnesos

Moltes organitzacions humanitàries pensen que aquesta primera onada de refugiats no serà res en comparació amb la que vindrà més endavant, per magnitud de persones i per les necessitats que s'hauran d'atendre. De fet, les que treballen sobre el terreny ja fa uns dies que comproven com el perfil de persona que arriba per creuar la frontera és diferent.

Jaume Sanllorente: "Estem veient ja un tipus de refugiat més vulnerable" | OLGA RODRÍGUEZ

També adverteixen del perill a què s'enfronten les persones que s'han vist obligades a fugir del seu país a causa de l'ofensiva militar russa.

Solidaritat dels ciutadans russos

Una part significativa de la comunitat russa que viu a Catalunya fa dies que també es mobilitza contra la guerra a Ucraïna. Són persones que no entenen els motius que han portat a la invasió d'un territori històricament germà i amb molts llaços amb Rússia.

Russos que rebutgen la guerra a Ucraïna

Insisteixen que cal diferenciar entre el que pensen i senten els russos i com està actuant el govern encapçalat per Vladimir Putin, pel qual no se senten representats.