Enlaces accesibilidad
Exposició

Les obsessions surrealistes de Magritte

  • La mostra aplega 69 pintures representatives de l'artista, una selecció de fotografies i pel·lícules casolanes
  • És la primera vegada en 24 anys que Barcelona acull una exposició de gran format del pintor belga

Per
Les obsessions surrealistes de Magritte

El pintor belga René Magritte (1898-1967) és el protagonista de la nova mostra temporal del CaixaForum Barcelona, organitzada en col·laboració amb el Museu Thyssen-Bornemisza i la fundació que vetlla pel llegat de l'artista. 'La màquina Magritte' proposa una immersió en l'univers enigmàtic, sovint obsessiu i de tall surrealista del belga a través de 69 representatives pintures, així com una selecció de fotografies i pel·lícules casolanes que posen context a la seva obra.

L'artista belga definia la seva pintura com "un art de pensar" capaç de fer visible allò singular mitjançant la paradoxa. Guillermo Solana, director artístic del Museu Thyssen-Bornemisza i comissari de la mostra, considera l'obra del pintor "una sistematització del deliri" similar a la "paranoia crítica" de Dalí. El comissari ha avisat que la seva proposta té "un punt de risc" amb relació a la ja llunyana primera exposició de Magritte que es va poder veure a Barcelona el 1998, organitzada aleshores per la Fundació Joan Miró.

Si aquella va ser de "presentació" de l'artista i calia que fos "canònica", la d'ara ha permès als seus organitzadors de ser més agosarats. Essencialment, la proposta es destaca per no fer un recorregut cronològic per l'obra del pintor sinó agrupar les seves pintures temàticament i en funció de les seves "obsessions" recurrents: el mimetisme entre objectes, els jocs entre paraula i imatge, figura i fons, quadre i marc o la –no- representació del rostre en les seves figures.

Un any de retard

'La màquina Magritte' és la retrospectiva més completa a Barcelona en més de dues dècades. Reuneix 69 pintures úniques, com 'La cascada', 'L’alta societat', 'Temptativa de l’impossible' o 'El sentit de les realitats'. El recull ha requerit la col·laboració de fins a 55 museus i col·leccions privades europees, del Japó, el Canadà i els Estats Units. El conjunt es completa amb una selecció de fotografies i pel·lícules casolanes fetes pel mateix artista que també ajuden a situar el personatge i el seu camí de vida.

La mostra arriba a Barcelona amb un any de retard a causa dels inconvenients de la crisi sanitària en el préstec i trasllat de les obres. Ho fa després d'estrenar-se a Madrid el setembre del 2021 i fer-hi temporada fins al gener d'aquest any.