Enlaces accesibilidad
Conferència de Presidents

L'Estat transferirà diners a les comunitats per acollir refugiats

  • Hi ha compromís polític per ajudar els sectors afectats per la guerra i desvincular el preu del gas de la factura elèctrica
  • El president de la Generalitat avala l'acord de La Palma, tot i ser un document "de mínims" que té "marge de millora"
  • Aragonès evita la foto de família i la trobada prèvia amb el Rei

Per
Foto de família dels presidents autonòmics amb el Rei i Pedro Sánchez, i amb l'única absència de Pere Aragonès | ACN
Foto de família dels presidents autonòmics amb el Rei i Pedro Sánchez, i amb l'única absència de Pere Aragonès | ACN

La Conferència de Presidents d'aquest diumenge a l'illa de La Palma ha servit per assolir un acord polític per explorar mesures que aminorin l'impacte de la guerra a Ucraïna per a famílies i empreses. La declaracio final de la trobada assegura que el Govern espanyol i les comunitats autònomes "comparteixen la determinació per protegir les empreses, les indústries i la ciutadania" en el marc d'un pla nacional de resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

El president de la Generalitat ha avalat l'acord, tot i que ha remarcat que es tracta d'un document "de mínims" que té "marge de millora", perquè cal concretar les accions que s'hi recullen. Pere Aragonès ha destacat que l'acord garanteix els recursos que reclamava la Generalitat en l'acollida dels refugiats i també mesures per reduir el rebut de la llum. També ha indicat que el govern espanyol ha retirat el redactat inicial que suposava una "clara invasió competencial". En preguntar-li per si la seva presència a la Conferència de Presidents suposa la normalització de les relacions amb l'Estat, ha reiterat que això passarà quan es reconegui l'autodeterminació i l'amnistia.

Des del Govern espanyol, agraeixen la disposició del cap de l'executiu català i destaquen la seva actitud "participativa i col·laborativa", i no creuen que la presència d'Aragonès sigui un punt d'inflexió perquè les relacions entre Espanya i Catalunya "ja estan normalitzades".

Compromisos insuficients

Tot i la manca de concreció i valorant el document final com a "insuficient", el cap de l'executiu català ha destacat que s'ha sortit de la reunió havent assolit alguns dels objectius que plantejava la Generalitat "en tant que compromís polític". "Hi ha hagut uns compromisos polítics i hi hem donat suport. Ha estat una discussió llarga, però amb uns mínims compartits", ha dit.

Aragonès ha explicat que els compromisos que s'han pogut tancar són que l'acollida de refugiats s'ha de fer "coordinada" i "amb ple respecte a les competències de la Generalitat i amb finançament". També que és "absolutament necessari impulsar mesures de suport a empreses i llars més afectades per la crisi d'Ucraïna" així com "la necessitat de revertir l'escalada de preus de l'energia".

Participació "excepcional"

Aragonès ha insistit que la participació de la Generalitat en la Conferència de Presidents és "excepcional" i es deu a la "situació específica" generada per la guerra d'Ucraïna. "Estem aquí per aquesta situació d'excepcionalitat", ha dit. És el primer cop des de 2012, quan el Govern l'encapçalava Artur Mas, que un president català assisteix presencialment a una Conferència de Presidents.