Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Clara Ponsatí: "La independència és tan important com per valer una vida"

  • L'eurodiputada critica la "decisió paternalista" dels líders polítics de negar aquest extrem per protegir a la gent
  • Diu que el govern espanyol hauria pogut causar morts a causa del "nivell de violència" de l'1 d'Octubre
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Ponsatí: "La independència és tan important com per valer una vida"

Clara Ponsatí defensa que la independència de Catalunya és tan important com per valdre la vida d'una persona: "Cadascú ha de saber quin cost ha d'estar disposat a pagar". L'eurodiputada de Junts per Catalunya critica la "decisió paternalista" dels líders polítics de negar que s'arribi a aquest extrem per protegir a la gent.

L'exconsellera ho ha dit en referència al fet que després de l'1-O es digués que no es tirava endavant la independència perquè hi podria haver morts. En una entrevista al 'Cafè d'idees' amb Gemma Nierga, ha mantingut que això suposa dir que "no es farà mai".

Ponsatí ha defensat que morir per una causa "no és una situació estranya" en el curs de la història, posant d'exemple el cas de la guerra d'Ucraïna. Considera que els ucraïnesos tenen una actitud "respectable i admirable", "sortint al carrer amb les mans buides", per bé que reconeix que no és comparable la situació amb la de Catalunya.

Si bé no ha contestat directament si estaria disposada a morir per la independència de Catalunya, ha puntualitzat que "evidentment ho intentaria evitar per tots els mitjans".

A més, encara en aquesta línia, ha assegurat que el govern espanyol hauria pogut causar morts a Catalunya l'any 2017: "Amb el nivell de violència de l'1 d'Octubre, podria haver passat".

Ponsatí ha admès que no coneix cap líder de partits o entitats independentistes que hagi dit que la independència de Catalunya és tan important com per valer la vida d'una persona. Segons ha explicat, té molts amics i coneguts que, en els mesos posteriors a l'1 d'octubre i ara, haguessin contestat com ella aquesta pregunta.

El moment de l'independentisme

L'eurodiputada ha lamentat que l'independentisme no tingui un "futur polític immediat" i sosté que la taula de diàleg és "imaginària". "L'independentisme no és un projecte amb un futur polític immediat", ha dit també sobre el debat dels costos a pagar per assolir la independència.

D'altra banda, assegura que les seves discrepàncies amb el govern actual i el paper de Junts no tenen "cap mena d'implicació" en la seva tasca com a eurodiputats.

Derrota i soledat en la decisió de l'exili

L'eurodiputada també revela la sensació de derrota que va tenir quan marxava a "l'exili". Ho explica al seu llibre de memòries que acaba de publicar: Molts i ningú. També ha reconegut que va tenir sensació de soledat quan va iniciar aquest camí, per bé que al final no ha acabat estant així.