Enlaces accesibilidad
1-0

Natàlia Garriga defensa el 'call center' del referèndum davant el TSJC

  • La consellera de cultura assegura que les obres del CTTI s’han utilitzat després per més coses
  • Garriga està processada per desobediència i malversació
  • Garriga ha al·legat que el Constitucional mai la va advertir personalment de la suspensió de l'1-O

Per
Natàlia Garriga declara com a investigada davant el TSJC

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha rebutjat l’acusació de malversació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb relació a les obres de condicionament d'una nau annexa al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) per acollir un 'call center' abans del referèndum de l'1 d'octubre, quan era directora de serveis a la conselleria de Vicepresidència i Economia.

Garriga, que només ha respost a la seva advocada, Laura Parés, ha explicat que aquell era un tipus d'espai del qual la Generalitat no disposava, molt tecnificat i preparat per rebre i gestionar moltes trucades i dades simultàniament. En aquest sentit, ha argumentat que posteriorment s’ha utilitzat per a les eleccions al Parlament del 2017 i pels rastrejadors de la covid-19 durant la pandèmia. De fet, actualment acull el centre del telèfon 061.

La consellera de cultura a l'entrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

La consellera de cultura a l'entrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya EFE/Alejandro García

La Fiscalia no veu malversació per les actuacions en el CTTI

Sobre el delicte malversació que planeja sobre la consellera (atès que Vox sí que podria acusar-la del mateix), Parés li ha preguntat únicament pel seu paper en l'adjudicació de diversos contractes menors per a condicionar un centre d'atenció telefònica que havia de recollir les dades del 1-O en el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

De fet, la Fiscalia i la mateixa Advocacia de l'Estat descarten la malversació. Mantenen que la mateixa jutge del TSJC que va processar Josep Maria Jové ja va descartar que les despeses destinades al condicionament del citat centre constituïssin un delicte de malversació de cabals públics, atès que després va ser utilitzat per a processos electorals legals i altres activitats.

El TC no la va advertir

D'altra banda, Garriga també ha rebutjat l'acusació de desobediència en advertir que en cap moment va ser requerida pel Tribunal Constitucional (TC) per no tirar endavant iniciatives relacionades amb l'1-O. Per això, la seva defensa ha demanat a l'alt tribunal que certifiqui que no va enviar cap requeriment personal a l'ara consellera.

La causa, que prové del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, s'ha acumulat a la ja oberta contra els diputats d'ERC Josep Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, també ex alts càrrecs. En arribar al TSJC han acompanyat Garriga els consellers Roger Torrent, Laura Vilagrà, Teresa Jordà i Tània Verge, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i representants de Junts, la CUP i Òmnium.