Enlaces accesibilidad
Educació

Més de 200 nens ucraïnesos s'han escolaritzat arreu de Catalunya

Per
Els centres educatius no apliquen cap dispositiu especial

A hores d'ara, 204 nens i nenes arribats d'Ucraïna s'han escolaritzat a Catalunya. Sobretot a primària, però també n'hi ha a secundària. Els centres educatius no apliquen cap dispositiu especial perquè ja n'existeix un per aquests casos.

Protocol a seguir

A l'aula d'acollida d'una escola de Roses falta la bandera d'Ucraïna. La dels 4 nens i nenes refugiats que acaben d'arribar. Les escoles catalanes no apliquen cap protocol especial perquè ja existeix un pels alumnes que arriben a mig curs. Tenen proves de nivell en tots els idiomes i altres recursos.

També seuen amb nens que els hi fan de guia perquè com ells, també van venir de lluny i a mig curs. A Roses i a altres poblacions de la costa, és habitual. A Guissona, hi ha 60 menors refugiats que comencen a incorporar-se a les aules.

L'escola ucraïnesa Shevchenko de Barcelona ensenya, habitualment, llengua i cultura a nens residents a Catalunya procedents d'aquest país. Ara les circumstàncies han fet que també s'hagin convertit en un punt de recollida de material humanitari que fugen de la guerra. Els ensenyen als més petits com assumir-ho i els ofereixen tota mena de suport psicològic per passar el tràngol, tant als que ja vivien aquí com als que hi estan arribant recentment.

Normalitzar la vida

Les mares que arriben amb nens i nenes desitgen escolaritzar-los perquè puguin normalitzar aviat la seva vida.

2.698.280 refugiats han fugit d'Ucraïna des de l'inici de la invasió russa el 24 de febrer, segons dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). La majoria, més d'1,6 milions, són a Polònia, que és el país que més ucraïnesos està rebent. L'ACNUR n'ha registrat 246.206 a Hongria, 195.980 a Eslovàquia i 84.671 a Romania. Fora de la UE, Moldàvia n'ha rebut 104.929. També n'hi ha 105.897 que han viatjat fins a Rússia i 938 a Bielorússia.