Enlaces accesibilidad
Aturada

Els pescadors de Tarragona protesten per l'augment del preu dels carburants

Per
Els pescadors de Tarragona protesten per l'augment del preu dels carburants

Els pescadors del Port de Tarragona s'han sumat a la convocatòria de vaga de la Confraria de Pescadors que va començar el passat diumenge a tot l'estat. Segons la Confraria de Pescadors de Tarragona, 35 embarcacions han acceptat la proposta que afecta l'arrossegament, la llum i el tresmall. El motiu ha estat per l'augment del preu dels carburants, un problema pel qual també estan protestant alguns transportistes de mercaderies.

En vaga els pescadors del litoral de Tarragona | Francesc Farré

"El que demanem és que el Govern faci alguna cosa per ajudar els sectors primaris", ha explicat el president de la Confraria de Pescadors de Tarragona, Esteve Ortiz. Està previst que la vaga s'allargui fins al dimecres. Avui es reuneixen amb el ministeri de Pesca per buscar una solució perquè baixi l'augment de preus del gasoil.

Els transportistes es manifesten per segon dia

L'aturada de transportistes de mercaderies convocada per la Plataforma Nacional per la Defensa del Sector del Transport va començar el passat diumenge sense més incidències que els piquets a la Zona Franca i al Port de Tarragona i el tall d'una de les entrades del Mercabarna. Durant uns minuts també ha estat tallada la ronda litoral de Barcelona.

La convocatòria, que afecta tot l'estat, ha estat secundada per un grup minoritari de transportistes que no ha comptat amb el suport dels sindicats ni de les patronals que tenen representació en el Comitè Nacional del Transport per Carretera. De fet, durant el primer dia la protesta ha tingut un seguiment baix i no ha afectat al subministrament de productes.

El president de la Plataforma, Manuel Hernández, ha assegurat que la vaga s'allargarà fins que el Govern no atengui les seves peticions, i que a partir d'aquest dimarts "anirà a més". D'altra banda, ha demanat disculpes als ciutadans per les possibles incidències que hagin pogut provocar. Els transportistes protesten per la pujada del preu de la benzina i l'augment dels costos. Demanen també millores en la contractació i canvis en les funcions de càrrega i descàrrega, entre altres.

El Govern proposarà la reducció temporal de l'IVA o l'exempció de l'Impost Especial d'Hidrocarburs

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, es reunirà aquest dimecres amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera per a tractar de donar solució a l'encariment dels carburants, conseqüència de l'alça del preu del petroli per la guerra a Ucraïna. Entre les propostes del Govern està l'aprovació d'una reducció temporal de l'IVA, l'exempció de l'Impost Especial d'Hidrocarburs i la devolució mensual del gasoil professional.

Ara que el preu dels carburants s'ha disparat arran de la guerra d'Ucraïna, el Govern obre la porta a canviar o prioritzar algunes d'aquestes mesures amb la finalitat de pal·liar les conseqüències negatives que l'encariment del petroli està causant a aquestes empreses.

Raquel Sánchez ja es va comprometre divendres passat a reunir-se amb els transportistes per a valorar la possible priorització d'algunes de les mesures que va acordar amb el sector el mes de desembre passat. Encara que el Govern ja va establir en aquest moment l'obligatorietat de revisar automàticament el preu que els clients paguen als transportistes, encara hi ha contractes vinculats a una altra mena de revisions, així com altres mesures que estan en període transitori.

Com ja ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, l'Executiu està treballant en un pla nacional per a respondre a l'impacte econòmic i social de la invasió d'Ucraïna, en el qual el Ministeri de Transports s'encarregarà de tot el relacionat amb el seu negociat.