El Govern xifra en un 31,3% el seguiment de la vaga docent a l'escola pública
- La protesta d'Educació s'ha convocat pels dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març
- Reclamen la reversió de les retallades en educació, la retirada del nou currículum i l'estabilització del personal interí
- Els sindicats educatius demanen negociar amb Aragonès després d'una reunió infructuosa amb Cambray
El sindicats educatius han reclamat negociar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja que consideren que el conseller d'Eduació, González Cambray, ja no és vàlid per portar a terme aquest diàleg. Ho han dit precisament després de reunir-se amb ell en finalitzar la manifestació davant de la seu del Departament, a la Via Augusta.
Els sindicats han lamentat que Cambray no ha fet cap proposta i que ha tornat a presentar el seu "immobilisme", en paraules de la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura. La reunió s'ha produït després d'uns moments de tensió amb els Mossos quan els manifestants exigien que els rebés el conseller.
Vaga multitudinària
La vaga del sector de l'educació ha aplegat 22.000 assistents a la manifestació del centre de Barcelona aquest dimarts. El Departament d'Educació de la Generalitat ha xifrat en un 31,3% el seguiment de la vaga docent als centres públics i del 8,7% a la concertada. El sindicat USTEC, en canvi, el xifra en un 60% a les escoles i un 75% als instituts.
La manifestació ha sortit a les 11:30 h dels Jardinets de Gràcia i ha avançat per la Diagonal en direcció al departament d’Educació, amb crits contra el conseller i contra les retallades. Els sindicats diuen que és la més multitudinària en els últims anys.
A Girona, uns 4.000 docents s'han manifestat aquest dimarts pel centre. Els marxants han carregat contra el Departament d'Educació per no tenir-los "en compte" i han demanat la dimissió del conseller Josep González-Cambray, a qui han fet responsable del "manteniment de les retallades".
El Govern demana als sindicats que tornin a negociar. Patricia Plaja ho ha dit en roda de premsa. "No podem compartir que la resposta a l'avançament del calendari sigui la vaga"
Acampada al Departament d'Educació
Les mobilitzacions han començat aquest dimarts a la nit quan una vintena de persones han acampat davant el Departament d'Educació.
Sota el lema "Prou imposicions, anem a la vaga", els sindicats educatius parlen d'una jornada històrica amb aturades massives que secundaran escoles i instituts públics i concertats, a més de les direccions d'alguns centres.
Ustec·Stes, CC.OO., Intersindical-CSC, Aspepc·Sps, UGT, Usoc i CGT ja van avisar que si no s'arribava a una "negociació real", la vaga estava convocada. I així serà durant el 15, 16, 17, 29 i 30 de març amb diferents actes de protesta arreu del territori.
Què demanen?
Tot i que el desencadenant ha estat l’avançament del calendari escolar, entre les reivindicacions hi ha la reversió de les retallades en educació (pendent des del 2008), que s'ajorni o la retirada del nou currículum i l’estabilització del personal interí.
També rebutgen la sentència de l’obligatorietat del 25 % de classes en castellà. Per aquesta última, han convocat una altra vaga el 23 de març.
La proposta dels sindicats és ajornar el nou calendari escolar un any. Amb aquesta moratòria, es podria negociar i consensuar l’avançament del calendari escolar amb totes les parts implicades. La conselleria d’Educació, però, ha rebutjat la proposta i remarcat que el curs començarà el pròxim 5 de setembre.
Entre d'altres, també reclamen arribar al 6% del PIB en educació, reduir les ràtios estructurals, incrementar el personal d'atenció directa als centres i recuperar el poder adquisitiu perdut. Asseguren que durant la pandèmia es va poder observar com el sistema educatiu "feia aigües" i han lamentat que no s'ha revertit res de tot el que es va poder observar.
Serveis mínims: el 33 % de professors a infantil, primària i secundària
El Departament de Treball ha decretat uns serveis mínims del 33 % a infantil, primària i secundària. Dit d’una altra manera, hi haurà un docent per cada tres aules i una persona de l’equip directiu per cada centre.
En el cas dels centres d’educació especial i les llars d’infants, com que són col·lectius que necessiten una major atenció, s’estableixen uns serveis mínims del 50 %.
La Generalitat de Catalunya també ha comunicat que hi haurà la meitat de personal al servei de menjador, acollida i extraescolars. Per tant, en aquests casos els serveis mínims seran del 50 %.
Com serà el curs vinent?
Fa unes setmanes, Educació va adoptar noves mesures que, precisament, feia temps que exigien els sindicats. S'ha decidit abaixar les ràtios a P3 i que el 86% dels centres tingués com a màxim 20 alumnes. A més, una altra novetat va ser l'aplicació del decret d'admissió per repartir l'alumnat vulnerable entre centres públics i concertats.