Enlaces accesibilidad
Segon dia de vaga

Gonzàlez-Cambray anuncia una moratòria optativa al nou currículum

  • El conseller ha assegurat que "entén el cansament" del professorat, però ha descartat dimitir
  • 10.000 docents s'han manifestat per segon dia consecutiu a Barcelona

Per
Un 15% dels docents de la pública i un 7% de la concertada han seguit la vaga

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que els centres educatius que el sol·licitin podran no aplicar el pròxim curs el nou decret de currículum que està preparant el departament.

En una roda de premsa en la Conselleria, convocada després de cancel·lar la inauguració prevista en el Saló de l'Ensenyament, el conseller ha assegurat que "entén el cansament" del professorat, però ha descartat dimitir com li demanen, assegurant que s'assegui amb tota la força de continuar avançant.

10.000 docents s'han manifestat per segon dia consecutiu a Barcelona

Els canvis en el currículum és un dels punts que han portat els sindicats educatius a convocar cinc jornades de vaga aquest mes de març.

El sindicat majoritari de professors, USTEC, argumenta que és "increïble" que dimarts fos innegociable i ara s'hagi concedit. Demanen una "resposta ferma" a la resta de les seves reivindicacions i anuncien resistència: "si el conseller és immobilista, nosaltres també ho serem".

Pel que fa a l’avançament del calendari escolar, el conseller considera que és una mesura bona per als alumnes, especialment per als més vulnerables. Creu que encara hi ha temps per escoltar les propostes de millora i per això diu que no té sentit posposar l’aplicació.

Respecte a la resta de reivindicacions relacionades amb les retallades, el conseller assegura que ja s’ha donat resposta a algunes de les “demandes històriques” dels sindicats com:

  • Reduir les ràtios: compromís de reduir les ràtios fins a arribar a 20 o menys alumnes per aula. La mesura es començarà a aplicar a P3 el proper curs 2022-23.
  • Estabilització de les plantilles: compromís d’arribar al 2014 amb menys del 10 % de la plantilla en situació d’interinatge. El 2018 l’interinatge representava el 34 %.
  • Substitucions de mitja jornada: compromís que el curs vinent les substitucions del professorat no siguin inferiors a la mitja jornada (actualment és d’un terç de la jornada).
  • Gratuïtat del 100 % per l’alumnat vulnerable: per primera vegada tots els alumnes en situació de vulnerabilitat que s’incorporin al sistema educatiu (a P3 i primer d’ESO) tindran el 100 % dels recursos gratuïts.

Gonzàlez-Cambray ha afegit que, segons les primeres xifres provisionals de seguiment d'aquest dimecres, un 15% dels docents de la pública i un 7% de la concertada han optat per exercir el seu dret a vaga.

Una cinquantena de docents irrompen al Saló de l’Ensenyament

La jornada de vaga ha començat aquest dimecres quan una cinquantena de docents han entrat aquest dimecres al Saló de l’Ensenyament de Barcelona, on compareixia Josep González Cambray.

Els manifestants han accedit al recinte per la porta d’accés principal amb pancartes i xiulets. Entre les proclames principals, han demanat la dimissió del conseller per les seves polítiques i han exigit al president del Govern, Pere Aragonès, que intervingui en el conflicte.

A Girona, un miler de docents s'han manifestat també. La marxa ha començat a la mateixa hora que compareixia el conseller. Aquest segon dia de protesta, els lemes més corejats han tornat a ser 'no va de vacances, va de mancances' i 'Cambray dimissió'. A Tarragona, més de 2.000 persones s'han manifestat.

Durant aquesta setmana hi ha previstes tres manifestacions. Aquest dimarts, 22.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, i 44.000, segons els sindicats, s’han aplegat al centre de Barcelona durant la primera manifestació per la vaga d’ensenyament. Reclamen una negociació real, la dimissió del conseller Gonzàlez-Cambray i la supressió del nou calendari escolar per al curs 2022-23.