La Moncloa es compromet a abaixar els preus de la benzina, el gas i la llum
- L'executiu prepara el decret de mesures per plantar cara als efectes de la crisi provocada per la guerra a Ucraïna
- Es reuneix aquest dimecres amb PP, Cs, PNB i ERC per analitzar el pla de xoc
- El decret es preveu que s'aprovi el 29 de març i després s'haurà de convalidar al Congrés dels Diputats
El govern espanyol està plantejant diverses fórmules per rebaixar el preu de la gasolina, l'electricitat i el gas, segons fonts de l'executiu. De fet, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha garantit que la Moncloa abaixarà els preus a partir del decret que té previst aprovar el 29 de març, hi hagi o no consens en el Consell d'Europa de la setmana vinent. Bolaños ha subratllat que l'Executiu és "plenament conscient" del que està costant omplir el dipòsit de gasolina, pagar la factura de la llum i mantenir les cases calentes al país.
En aquest sentit, el govern de Sánchez està mantenint aquest dimecres la primera fase de la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per preparar el decret de mesures per plantar cara als efectes de la crisi provocada per la guerra a Ucraïna. Un cop aprovat, el decret s'haurà de convalidar al Congrés dels Diputats. Així, Bolaños ha afirmat que l'objectiu és protegir els ciutadans, a les empreses i autònoms i a les famílies amb més dificultats en aquest moment.
Amb el consens europeu o sense
En tot cas, el ministre ha volgut deixar clar que hi hagi o no consens a escala europea en aquesta matèria, el Govern apostarà per una baixada que serà "immediata i senzilla" per a les llars, les empreses i els autònoms espanyols.
No obstant això, Bolaños no ha concretat la manera en què s'executarà aquesta baixada de preus ni ha esmentat cap impost en concret que pugui ser objecte de reducció. A més, en ser preguntat sobre si el Govern adoptarà mesures que afectin els beneficis de les grans empreses, s'ha limitat a respondre que el paquet de mesures que s'aprovi serà "molt ampli i ambiciós".
Paquet de mesures
Segons ha indicat, des de la Comissió Europea s'estan considerant diferents alternatives per a aconseguir aquesta baixada de preus i el Govern el que està fent és plantejar aquestes opcions. La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha deixat oberta la possibilitat o bé d'una rebaixa d'impostos, o bé la d'ajudes directes als sectors afectats, en funció de quina d'aquestes mesures "tingui un major rendiment", ha afirmat. "Estem explorant diverses vies".
L'executiu preveu que la tanda de contactes amb els grups continuï amb una reunió amb les comunitats autònomes i una altra amb els agents socials el dia 21 de març. A continuació es produirà la reunió del Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març, on el president espanyol, Pedro Sánchez, defensarà la proposta per desvincular el preu del gas del de l'electricitat per reduir l'impacte de la factura. Una posició compartida per altres països a qui Sánchez busca sumar suports amb una gira que el portarà a Croàcia, Eslovàquia, Romania, Itàlia, Portugal, Grècia, Alemanya i Irlanda abans del Consell Europeu.
Foment urgeix a mesures fiscals que frenin la pujada de preus
Foment del Treball ha urgit a l'aplicació de mesures fiscals per a rebaixar l'"increment desproporcionat" del preu dels carburants i de la llum. En aquest sentit, ha demanat evitar els guanys caiguts del cel que considera que té Hisenda amb la pujada de preus de l'energia: "Fa falta reduir ja la seva imposició".
També ha demanat "apuntalar i reforçar" el Pacte Nacional per a la Indústria i una agenda a llarg termini per a Catalunya que faciliti la digitalització i sostenibilitat de l'economia catalana. A més, la patronal ha lamentat que Catalunya ha estat la comunitat que major regulació ha aprovat en els últims anys en comparació amb altres amb complexitats semblants, com Madrid i el País Basc.
Per això, demana l'adopció de posicions que revisin la normativa actual "amb criteris europeus", pensant en les pimes i que potenciïn l'atractiu del territori. Per a Foment, la suma d'aquesta regulació amb una "fiscalitat creixent" no afavoreix l'activitat econòmica i dissuadeix l'atracció d'inversions i talent a Catalunya.