Rosalia desconstrueix els gèneres musicals amb 'Motomami'
Rosalia estrena una nova etapa musical amb ‘Motomami’, el seu últim disc que ha sortit a la llum aquest divendres entre la gran expectació del seu públic. Es tracta d’un àlbum que trenca amb l’estil que caracteritza els seus dos anteriors projectes i que enceta un camí totalment desvinculat de l’antiga Rosalia. Un disc on la seva originalitat recau en el fet que cada cançó pertany a un gènere diferent. Una fusió de flamenc i balades melòdiques amb reggaeton.
“L’àlbum pot semblar un caos, però és un caos ordenat”, és com ha definit la cantant el seu nou treball. Després de Los Ángeles (2017) i El mal querer (2018), arriba el tercer àlbum, on ella celebra “la transformació, l'espiritualitat i la sexualitat”. Segons Rosalia, va voler crear l’àlbum des d’un “lloc personal” amb l’objectiu de crear-se un autoretrat.
Un àlbum que desconstrueix gèneres i juga amb els contrastos
En aquest nou treball la cantant ens regala una música que mescla gèneres dispars. Segons afirma Rosalia i confirmen les cançons, cadascuna té un tint diferent que la fa única. “El disc té una paleta de colors musicalment parlant i és un dels fils conductors, tots tenen un perquè”, assegura la cantant. Es tracta d'una fusió de flamenc, hip-hop, jazz i batxata amb reggaeton.
El que Rosalia ha posat sobre el tapet no sols és un àlbum i un projecte musical sinó també el resultat d'un experiment en el qual hi ha altes dosis d'avantguarda i transgressió. Rosalia està en un moment de pur moviment, de canvi i de contrastos, i és precisament això el que transmet aquest àlbum que està replet de sons saturats, efectes martellejants, distorsions i sintetitzadors.
Això està relacionat amb la manera en la qual la catalana s'ha proposat desfer els gèneres i cànons musicals. Cap tema del disc és totalment pur, per això 'Motomami' és també una oda a l'irregular i un ampli contenidor d'influències musicals. Rosalia ha agafat el que li interessa de diferents gèneres a cada moment i els fa compatibles entre si. Així, hi podem escoltar una curiosa mescla entre dembow i jazz o amb balades que acaben sent envaïdes per l'electrònica.
“Soy todas las cosas, yo me transformo”, declara en 'Saoko', el tema amb el que arranca aquest tercer disc i una de les cançons que van servir com a petit avançament del seu nou projecte. En total, el disc dona a llum a 16 cançons, de les quals ja hem pogut escoltar Saoko, La fama, Chicken Teriyaki i Hentai, l'última que havíem pogut conèixer fins ara i que no està exempta de polèmiques.
¿Què significa ‘Motomami’?
Mentrestant, el nom del disc continua suscitant dubtes entre els seus seguidors sobre l’origen de la paraula Segons ha explicat Rosalia en diferents ocasions, el nom l’ha elegit en honor a la seva mare, que sempre anava en moto a tots els llocs i ella l’acompanyava.
Però la paraula ha agafat un significat més profund i s’ha convertit en “una manera de ser”. En aquest sentit, a xarxes socials s’ha començat a expandir el mot per referir-se a una dona “forta, lluitadora i decidida, però també amb inseguretats”. Ara, moltes persones alcen la veu per dir que són una 'motomami'. El disc, una metamorfosi on la cantant catalana exhibeix la seva evolució personal i professional i que no deixa ningú indiferent.