El Saló de l'Ensenyament es troba amb una generació desorientada per la pandèmia
- La pandèmia, diuen, els ha deixat mancances sobretot en assignatures de ciències
- Les universitats catalanes oferiran una desena de graus nous el curs vinent en "àmbits punters" al país
- 10.000 docents s'han manifestat a les portes del saló amb motiu de la vaga d'educació
El Saló de l'Ensenyament recupera la presencialitat després de 2 anys. Es troba amb una generació d'estudiants que se sent desorientada i amb moltes mancances per culpa de la pandèmia.
Amb menys coneixements i en definitiva, menys preparats. Així se senten molts dels estudiants que trepitgen avui el saló. La pandèmia, diuen, els ha deixat mancances, sobretot en assignatures de ciències.
Més perduts que mai, van buscant el mateix de sempre... orientació. Tenen quatre dies al davant per mirar de retrobar-se en un món amb cada vegada més opcions educatives.
En la primera jornada no hi ha faltat la tradicional protesta contra la presència de l’Exèrcit a la fira. Una trentena de persones s’han concentrat davant l’estand del Ministeri de Defensa per rebutjar que hi hagi un punt d’informació militar al saló. La concentració l’han feta un grup de professors que estaven dins la Fira des de primera hora per protestar en la segona jornada de vaga d’ensenyament.
Un estand basat en la sostenibilitat
La Universitat de Girona (UdG) porta al Saló de l'Ensenyament un estand basat en la sostenibilitat -serà íntegrament de cartró- i no hi donarà fulletons en paper. La universitat presentarà la seva oferta de graus en format exclusivament digital i personalitzat als estudiants de secundària i de cicles formatius que visitin el saló. Els becaris i becàries de les diferents facultats de la UdG els ajudaran a orientar-se a través d'un fulletó digital, que els anirà guiant en funció de les seves preferències i necessitats. A més, també aprofitaran per explicar-los quina és la seva experiència amb els estudis que estan cursant a la UdG. L'oferta acadèmica de la universitat comprèn dotze dobles titulacions i 52 graus.
Les universitats catalanes oferiran una desena de graus nous
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat aquest dimecres que el curs vinent està previst programar 10 graus nous a les universitats de Catalunya. Geis ha destacat que la nova oferta de graus serà “en àmbits punters” al país, tant “en recerca com en transferència de coneixement”.
La consellera ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la 31a edició del Saló de l’Ensenyament, on ha avançat que quatre corresponen a l’àmbit de les Ciències Socials i Jurídiques, tres a les Ciències de la Salut, dos a Enginyeria i Arquitectura i un grau de l’àmbit de les Arts i Humanitats. Pel que fa a les temàtiques, abasten des de la intel·ligència artificial, fins a la biomedicina o l’enginyeria de la salut, entre d’altres.
Així mateix, dos dels nous graus universitaris s’oferiran íntegrament en anglès. En la nova programació la consellera ha valorat que “s’han tingut en compte els criteris de resposta a la demanda per part dels estudiants i la demanda i necessitat social en determinats àmbits, així com l’expertesa i qualitat del centre per a la impartició d’aquests estudis”. Algunes d’aquestes titulacions, però, encara estan pendent de la finalització de certs tràmits per a la seva aprovació definitiva.
Avançament de la beca de caràcter general
D’altra banda, Geis ha denunciat que el govern espanyol ha avançat “sense previ avís” el termini per sol·licitar la beca de caràcter general per a estudiants de grau o màster i que “ara cal presentar-la a partir del 30 de març i només hi ha temps fins el 10 de maig”.
Fins ara, la convocatòria es publicava al mes d’agost i el termini per demanar-la acabava a mitjans d’octubre.