Enlaces accesibilidad
Vall d'Hebron

Primer test no invasiu per detectar la síndrome de l'intestí irritable

  • L’Hospital Vall d’Hebron coordina la pràctica clínica d’un estudi sobre el RAID-dx
  • La nova eina permetria evitar 3 de cada 10 colonoscòpies

Per
La Vall d'Hebron estudia el primer test no invasiu de l'intestí irritable

La síndrome de l'intestí irritable és una malaltia crònica que condiciona el dia a dia dels malalts. El seu diagnòstic es pot allargar entre 1 i 5 anys. L'Hospital Vall d'Hebron ha iniciat un estudi per determinar la precisió d'un test, una nova eina de diagnòstic gens invasiva, que podria evitar 3 de cada 10 colonoscòpies.

L'Hospital Vall d'Hebron comença a provar el primer test no invasiu per diagnosticar la síndrome de l'intestí irritable | Anna Bañeres

Evitar un llarg procés de detecció

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’empresa biotecnològica GoodGut, del grup HIPRA començaran a provar en alguns centres d'atenció primària el RAID-Dx. És el primer test no invasiu que ha de servir confirmar el diagnòstic de la síndrome de l'intestí irritable. El pacient fins i tot podria fer-se'l a casa, evitant fins a un 30% de les actuals colonoscòpies.

En la majoria de casos, el diagnòstic de les malalties inflamatòries intestinals s'obté quan hi ha símptomes d'alteració del ritme intestinal com diarrea o estrenyiment, que són tan inespecífics. A vegades, si el metge no hi està avesat, pot portar a confondre amb altres malalties, allargant el diagnòstic i el tractament. Aquest llarg procés, podria quedar ara enrere en el cas de l'intestí irritable, amb el nou kit de test diagnòstic Raid-Dx segons ha explicat a RTVE el doctor Javier Santor, del grup digestiu de la Vall d'Hebron.

En només 2 o 3 setmanes el laboratori haurà analitzat la signatura microbiana específica, que permetrà certificar que es tracta d'un intestí irritable, però a més estalviarà haver de fer múltiples proves com les colonoscòpies. La utilització del test diagnòstic RAID-Dx en l’àmbit de l’atenció primària permetrà reduir el temps de diagnòstic i oferir un tractament òptim, el que millorarà la qualitat de vida del pacient.