Enlaces accesibilidad
Canvi d'estació

Ja és primavera! Què cal saber-ne?

  • La primavera començarà el diumenge 20 de març i durarà 92 dies i 18 hores
  • Veurem un eclipsi de lluna, una superlluna, dues pluges d’estels, cinc planetes i tindrem un canvi d’hora

Per
Camps de presseguers florits a Lleida (Josep Soldevila)
Camps de presseguers florits a Lleida (Josep Soldevila)

El març avança i la primavera és a tocar. El diumenge 20 de març a les 16 hores i 33 minuts vam a l’equinocci de primavera. La nova estació durarà 92 dies i 18 hores i, per tant, s’acabarà el 21 de juny coincidint amb el solstici d’estiu.

Al contrari del què es pensa, el dia de l'equinocci no és el què té les mateixes hores de llum que de foscor. Això succeeix uns dies abans que entri oficialment la primavera. Concretament va ser el dijous 17 de març. A la tardor l’equilux en canvi, és produeix uns dies després de l’entrada a la nova estació.

Què veurem al cel?

Aquests tres mesos de la primavera, després de la posta de sol i només entre mitjans d’abril i principis de maig es veurà Mercuri. En canvi, a les sortides de sol es podran observar Venus, Mart i Saturn durant tota l’estació, i Júpiter des de mitjans d’abril. Aquests últims quatre planetes s’alinearan mirant cap a l’est.

Dos eclipsis, el de Lluna visible a Catalunya

Durant l’estació tindrem dos eclipsis, un de Sol i un altre de Lluna. El de Sol s’observarà el 30 d’abril, serà parcial i només serà visible al sud del Pacífic i de Sud-Amèrica. En canvi, l'eclipsi de Lluna es produirà el 16 de maig, serà total, i es podrà veure a Àfrica, Amèrica i Europa. La seva fase total també serà visible des de Catalunya. El fenomen començarà a les 5.29 hores, i el màxim d’ocultació de la lluna es produirà a les 6.11 hores i poc després el satèl·lit es pondrà per l’horitzó.

Dues pluges d’estels i una superlluna

Les nits de primavera també tindran el seu atractiu per les pluges de meteors. Les Lírides arribaran a l’abril i el seu màxim tindrà lloc al voltant dia 22. Després vindran les eta-Aquàrids, amb un màxim el 6 de maig. També tindrem tres llunes plenes, el 16 d’abril, el 16 de maig i el 14 de juny. La del mes de juny serà la primera superlluna d’enguany, coneguda com lluna de maduixa, ja que coincidirà amb l’inici de la temporada de la recol·lecció d’aquest fruit d’estiu.

Quan canvia l’hora?

Sempre fem la mateixa pregunta: quan canvia l’hora? Doncs de moment ho continuem fent el darrer cap de setmana de març. Per tant enguany el canvi d’hora serà el diumenge 27 de març. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres. Aquella nit dormirem una hora menys, però les tardes amb llum i claror s'allargaran fins passades les vuit del vespre. Ens encaminem a l'estiu.