Aragonès dona suport a Cambray i rebutja ser l'interlocutor dels manifestants
El cap del Govern ha reiterat que qui té "l'expertesa, el coneixement i la confiança" per dialogar és Educació
Entre les reivindicacions: la reversió de les retallades, l’estabilització del personal interí i retirar l'avançament escolar
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat ser l'interlocutor amb els sindicats d'educació. El cap del Govern ha reiterat que qui té "l'expertesa, el coneixement i la confiança" per dialogar amb la comunitat educativa és el departament d'Educació, amb "tot el Govern al costat". De fet, ha subratllat que el conseller, Josep González-Cambray, té tot el seu suport per generar el "màxim d'acords possibles".
Tercera jornada de vaga
Milers de professors (10.000 segons la Guàrdia Urbana i 30.000 segons els sindicats) s'han manifestat en el centre de Barcelona, per a demanar de nou la dimissió del conseller d'Educació.
En el tercer dels cinc dies de vaga convocats de manera unitària pels sindicats docents, els professors s'han concentrat aquest matí a la plaça Universitat per a iniciar un recorregut, després d'una pancarta amb el lema "N'hi ha prou d'imposicions!, N'hi ha prou de retallades!. Per una educació pública i de qualitat". La marxa ha acabat a la plaça Sant Jaume, enfront del palau de la Generalitat, on han demanat reunir-se amb algun alt càrrec del govern català.
Finalment, la secretària general de Presidència, Núria Cuenca, ha rebut als representants sindicals del comitè de vaga, que li han lliurat una carta dirigida al president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Les protestes s'han encetat a primera hora amb l'acció d'un grup d'uns 200 docents que han tallat la Ronda Litoral de Barcelona en els dos sentits de la marxa.
El tall s'ha produït al voltant de les 9 del matí a l'altura de l'Hospital del Mar, on s'han generat algunes retencions de vehicles.
Què demanen?
Tot i que el desencadenant ha estat l’avançament del calendari escolar, entre les reivindicacions hi ha la reversió de les retallades en educació (pendent des del 2008), que s'ajorni o la retirada del nou currículum i l’estabilització del personal interí.
Recordem que durant la jornada de vaga d'aquest dimecres el conseller d'Educació ha cedit en una de les peticions i ha anunciat que els centres educatius que el sol·licitin podran no aplicar el pròxim curs el nou decret de currículum que està preparant el departament.
Els sindicats també rebutgen la sentència de l’obligatorietat del 25 % de classes en castellà. Per aquesta última, han convocat una altra vaga el 23 de març.
La proposta que tenen és ajornar el nou calendari escolar un any. Amb aquesta moratòria, es podria negociar i consensuar l’avançament del calendari escolar amb totes les parts implicades. La conselleria d’Educació, però, ha rebutjat la proposta i remarcat que el curs començarà el pròxim 5 de setembre.
Entre d'altres, també reclamen arribar al 6% del PIB en educació, reduir les ràtios estructurals, incrementar el personal d'atenció directa als centres i recuperar el poder adquisitiu perdut. Asseguren que durant la pandèmia es va poder observar com el sistema educatiu "feia aigües" i han lamentat que no s'ha revertit res de tot el que es va poder observar.