Enlaces accesibilidad
Acollida

El centre d'acollida i documentació pels refugiats ucraïnesos de Fira de Barcelona obre a mig gas

  • Creu Roja ofereix el servei d'acollida als refugiats que no tenen allotjament
  • Encara no poden atendre les persones que necessiten tramitar els documents
  • Ja hi ha un centre a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón i un altre a Alacant

Per
Desorientació entre els ucraïnesos que han anat al centre d'acollida a la Fira de Barcelona

Aquest divendres ha obert a mitges el centre d'acollida de refugiats ucraïnesos de Catalunya a Fira de Barcelona. En aquest primer dia moltes persones feien cua aquest matí esperant poder regularitzar la seva situació, però el recinte no ha obert com estava previst. De moment, Creu Roja només hi atén les urgències com donar allotjament als que no en tenen. Per una altra banda, des del recinte encara no es pot fer cap gestió ni s'ofereix el servei per poder tramitar els documents de permís de residència i treball, però se'ls informa d'un servei telefònic per demanar cita prèvia.

Des de les 9 hores del matí ha anat arribant i han format una llarga cua davant el pavelló 7 el de Victòria Eugènia. Moltes persones ucraïneses, que intenten regularitzar la seva situació, se sentien decebudes. Moltes han anat acompanyades de les famílies que els acullen a casa. Els que es troben en aquesta situació han de demanar cita prèvia per telèfon, que fins demà no estarà operatiu. El telèfon és el 91 047 44 44 i ha estat habilitat pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions que els atendrà en espanyol i ucraïnès.

"Ja veiem aquesta dificultat logística que entrés avui en funcionament, esperem que en breu hi hagi tot el conjunt de serveis en marxa", Laura Vilagrà, consellera de Presidència. La Generalitat calcula que a Catalunya han arribat uns 8.000 ucraïnesos, dels quals 151 són nens sense acompanyant.

Des de l'Ajuntament de Barcelona asseguren que la gestió del centre de recepció està en mans del Govern central. El tinent d'alcalde, Jordi Martí, així ho ha confirmat: "Són ells els que han d'anar millorant la gestió de l'espai per evitar això que ha passat les primeres hores. Espero i vull pensar que posaran els recursos necessaris perquè això es pugui resoldre de manera immediata".

El tercer centre en obrir a Espanya

Una cinquantena de persones entre voluntaris i tècnics, dona suport psicosocial, atenció a la infància, atenció social, logística, manutenció, acompanyament i hi ha un cap d'equip per torn.

Aquest centre no és de pernoctació, si bé comptarà amb 200 llits per descansar. Així mateix, hi haurà zona de menjador, infermeria i ludoteca, especialment destinada als menors.

L'equipament també permetrà que les persones que fugen de la guerra puguin tramitar de manera ràpida, els permisos de treball i residencia, segons fixa una directiva de la Unió Europea.

El ministre José Luis Escrivá va anunciar la setmana passada que Barcelona seria la seu d'un dels tres centres d'acollida per a refugiats ucraïnesos que hi haurà a Espanya i aquest dilluns ha confirmat la seva ubicació.

Al centre, les persones hi podran passar les primeres nits fins a rebre una ubicació definitiva. Allà, hi rebran assistència jurídica i psicològica. També funcionarà com a centre d'operacions de la Creu Roja i per a persones refugiades en trànsit.

Fira Barcelona com a macrocentre d'acollida de refugiats | Álex Cabrera

A banda del de Barcelona, arreu d'Espanya hi haurà centres d'acollida a la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón, obert divendres passat, i un altre a Alacant, que obrirà les portes aquest dimarts. També es preveu instal·lar un quart centre a Màlaga.

En tres primers dies d'obertura del centre de Pozuelo, és a dir, entre divendres i diumenge, s'hi han atès 550 persones, segons ha informat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Escrivá ha defensat que des de la setmana passada Espanya està aplicant la normativa europea d’una forma “extensa” i que s’està facilitant la documentació de forma “àgil” perquè en poques hores els refugiats puguin disposar de tots els permisos per residir, treballar i tenir tots els drets socials.

3 milions de refugiats han fugit d'Ucraïna

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, l'ACNUR, xifra en 3 milions les persones que ja han fugit d'Ucraïna per culpa de la invasió russa, iniciada ara fa més de 20 dies. La immensa majoria d'aquests refugiats, 1,8 milions, són a Polònia, mentre que 453.000 són a Romania, 337.215 a Moldàvia, 263.888 a Hongria i 213.000 a Eslovàquia.

Segons les dades de l'ACNUR, també hi ha 142.994 refugiats que han marxat cap a Rússia i 1.475 més que han anat a Bielorússia. Així mateix, hi ha 2 milions d'ucraïnesos desplaçats interns dins del propi país. L'ACNUR situa Ucraïna en el nivell 3 d'emergència, el més elevat de tots.