Enlaces accesibilidad
Renaturalització de la ciutat

La plaça de les Glòries: de la grisor a la verdor

  • Ana Coello és arquitecta i paisatgista
  • Va participar en la renaturalització de la plaça
  • Recupera els capítols d'Helvètica a RTVE Play

Per
Helvètica - Plaça de les Glòries

Si mires fotografies de la plaça de les Glòries d'anys enrere i les compares amb la fotografia actual d'aquest punt de la ciutat, veuràs que hi ha hagut un canvi de color radical. El gris de l'asfalt i el ciment han donat pas al verd de la natura. No cal anar fins aquells anys en què els Encants Vells envaïen part de la plaça i l'omplien de tota mena d'antiguitats; només s'ha de viatjar fins abans del 2019 per veure el canvi d'imatge que ha patit aquest racó.

En aquest procés de renaturalització va participar l'Ana Coello, arquitecte i paisatgista. Ella i el seu equip van guanyar un concurs per fer més verd aquest nus viari on l'avinguda Meridiana, la Gran Via de les Corts Catalanes i l'avinguda Diagonal es creuen. "Vam mirar el context i la situació del voltant i la idea era transformar aquest encreuament d'eixos viaris en un encreuament d'eixos verds i unir tots els barris amb el parc". I és que l'anella separava els barris i ara, en canvi, és un punt de trobada de diversos barris: el del Clot, el del Poblenou i l'Eixample.

Plaça de les Glòries

Plaça de les Glòries RTVE Catalunya

Natura versus ciutats

La plaça de les Glòries és un dels exemples a Barcelona que la renaturalització a les ciutats és possible. I és que, tal com explica Coello, "la natura hauria de tenir lloc a la ciutat" i cada vegada s'intenta renaturalitzar més les ciutats i tornar la natura al ciutadà. La verdor també pot tenir lloc entre grans carrers i avingudes! Això sí, no sempre és fàcil emprendre un procés com aquest. Coello i el seu equip no ho van tenir tot a favor. "El terreny és complicat perquè hi ha moltes infraestructures que no es veuen: el metro, túnels de ferrocarril, galeries... per aquí sota hi ha de tot", explica. Per tant, el repte va ser crear un indret natural en un sol viu que suportés tota aquesta vida subterrània.

Plaça de les Glòries

Plaça de les Glòries RTVE Catalunya

El pes de la vegetació

En la reestructuració de la plaça, la vegetació va tenir dos aspectes importants. Per una banda, la canòpia: fer tota una massa d'arbres que connectés aquests eixos verds i cívics. Per l'altra banda, crear petits espais de refugi de la natura perquè preveiem que hi hauria un ús intensiu del parc i, per tant, era important protegir certes zones que fossin només per la natura. El resultat final, però, no ha estat tal com es va idear en un principi. La gran sorpresa ha estat el fossar verd, que no estava previst, però ha resultat ser un dels espais estrella del parc.

A poc a poc, podràs veure encara més pulmons verds com aquest al costat del teu barri perquè, tal com preveu Coello, "han canviat molt les coses i ens dirigim cap a ciutats més verdes i Barcelona s'ha posat les piles en els últims anys".