Enlaces accesibilidad
Terrassa

Set anys de lluita per canviar l'ordre del cognom del seu net

  • Uns avis de Terrassa van veure la seva vida truncada quan el gener del 2015 el marit de la seva filla la va assassinar
  • Les seves reclamacions han arribat al Registre Civil, al Jutjat de Terrassa, al Síndic de Greuges i al Ministeri de Justícia
  • El ministeri de Justícia ha confirmat a TVE que s'aprovarà el canvi de cognom del nen per un decret llei a finals de mes

Per
Fa set anys que uns avis de Terrassa lluiten per invertir els cognoms del seu net orfe

Uns avis de Terrassa van veure la seva vida truncada quan el gener del 2015 el marit de la seva filla la va assassinar i després es va suïcidar. El crim masclista va deixar orfe un menor de 6 anys i, des de llavors, han demanat invertir l'ordre dels cognoms del nen. "No vull un assassí que porti el cognom del meu net", lamenta l'àvia del nen.

Els avis han lluitat durant set anys per aconseguir la modificació. Les seves reclamacions han arribat al Registre Civil, al Jutjat de Terrassa, al Síndic de Greuges i al Ministeri de Justícia. Fins ara, sempre s'ho han denegat. Així i tot, set anys després el ministeri de Justícia ha confirmat a TVE que s'aprovarà el canvi de cognom del nen per un decret llei a finals de mes, però no han donat explicacions de per què han trigat tant.

La modificació "ajuda el procés de dol"

Ambdós avis s'han trobat moltes dificultats al llarg d'aquests anys per aconseguir el canvi d'ordre dels cognoms del seu net. Dificultats que no entenen per què fa mig any es va aprovar una llei que permet per la via exprés aquest canvi de cognoms per les víctimes de violència masclista.

Les expertes insisteixen que la modificació ajuda el procés de dol. "Els casos en què l'assassí a més se suïcida, no hi ha un tancament del cercle perquè no hi ha una condemna penal", assegura Marta Ariste, advocada Dret de Família. Amb això vol dir que és necessari un mecanisme per oferir a la víctima una "reparació del dany".

Tutors legals

Els avis són veïns de les Arenes i solament tenien una filla, qui al mateix temps tenia un fill. El 21 de gener del 2015 és la data en què tot va canviar, ja que el seu marit la va matar en el domicili familiar i després es va llevar la vida en el garatge. El fill de tots dos tenia 6 anys i estava a casa aquella matinada. Els seus avis materns el van trobar allà tancat en una habitació molt espantat.

Francisco i Francisca, els noms dels iaios, van ser designats tutors legals del petit, i van anar a viure tots junts a casa del nen. El 24 de novembre del mateix any, la parella va comparèixer davant el Registre Civil de Terrassa amb l'objectiu de demanar el canvi d’ordre dels cognoms del petit. Però el fiscal es va oposar a la demanda un any després, perquè, segons la resolució, no corresponia als promotors de l’acció legal instar el canvi d’ordre dels cognoms.