Enlaces accesibilidad
Refugiats

L'actuació inèdita de la UE

  • L'acolliment de refugiats ucraïnesos contrasta amb els obstacles que van tenir sirians o afganesos
  • La durada de la guerra i com quedi el país determinarà si els refugiats tornen a casa o s'assenten als països d'acollida

Per
L'actuació inèdita de la UE

En menys d'un mes la guerra d'Ucraïna ja ha provocat la fugida de més de tres milions de persones del país. Es tracta d'un dels èxodes més ràpids de la història d'Europa des de la Segona Guerra Mundial. Per evitar col·lapses en les peticions d'asil s'ha activat la directiva europea de protecció temporal, que permet la lliure circulació i estada dels ucraïnesos en territori comunitari durant tres anys.

Ara bé, amb la resposta d'emergència no n'hi ha prou i els reptes que hi ha d'ara en endavant són colossals, tal com explica l'investigador del CIDOB Franchesco Pasetti. En general, la Unió Europea està actuant davant d'aquesta crisi amb més unitat i celeritat que mai, cosa que contrasta amb la postura que havia mantingut els anys passats davant l'arribada de refugiats de Síria o l'Afganistan. La proximitat cultural i el color de la pell dels afectats han estat factors clau perquè els països europeus hagin vist aquesta crisi de manera diferent.

Si la guera s'allarga o Ucraïna queda tan devastada que és impossible viure-hi, moltes de les persones que han fugit voldran quedar-se als països d'acollida i això suposarà tot un repte per al sistema de benestar de molts estats europeus.