Enlaces accesibilidad
Odi i discriminació

El 25% dels delictes d'odi són motivats pel racisme

Per
El 25% dels delictes d'odi són motivats pel racisme

Una quarta part dels delictes d'odi i discriminació a Catalunya estàn relacionats amb motivacions racistes, segons dades dels Mossos d'Esquadra. Només en el que portem de 2022, Sindillar, el sindicat de dones treballadores i cuidadores de la llar, ja ha gestionat una vintena de denúncies per delictes de caire racista.

El perfil de la víctima és variat però les entitats asseguren que la condició de dona i immigrant suposa un doble perill. A més a més,aquestes persones no ho tenen fàcil per denunciar el que els passa i els agressors ho saben i se n'aprofiten. L'any passat a Catalunya 19 menors van denunciar haver estat objecte d'insults o atacs motivats pel seu origen.

A finals de l'any passat, la Generalitat va iniciar els tràmits per dur al Parlament una llei catalana contra el racisme. La conserra d'Igualtat i Feminisme, Tània Verge, va explicar que es vol posar l'accent en els col·lectius més vulnerables. La llei tractarà les diferents formes i expressions del racisme, com l’antigitanisme, la islamofòbia, la xenofòbia i altres formes de discriminació ètnico-racial. La norma abordarà el racisme de manera integral, incloent-hi tant el racisme estructural com el racisme institucional que poden exercir els propis poders públics.

Marxa contra la discriminació

Unes 300 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Barcelona contra el racisme. Sota el lema '#ProuRacisme', la protesta convocada per la plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) ha reivindicat que "ser immigrant no és un crim".

"Volem lluitar contra el racisme institucional, el que tanca persones als CIE, el que deporta persones i deixa sense accés a drets les persones migrades", ha dit una representant del moviment #RegularizaciónYa, Victoria Columba. "Volem l'acollida que s'està fent a les persones ucraïneses per tothom", ha afegit Iolanda Maurici, de la plataforma UCFR. La manifestació ha començat a les 12h al Passeig de Gràcia i ha acabat a plaça de Catalunya, on s'ha llegit un manifest.

Clam contra el racisme i la discriminació

A més, les diferents entitats també han fet campanya per recollir firmes una iniciativa legislativa popular, que volen que arribi al Congrés dels Diputats al setembre. "Volem recollir 500.000 firmes perquè es regularitzi a 500.000 persones. Hem vist que és possible amb els ucraïnesos, que amb 24 hores ho poden fer", ha defensat Columba.

Per la seva banda, des del Sindicat de Manters, un dels representants ha recalcat que els migrants sense papers no poden treballar, de manera que la situació encara se'ls "complica" més.

A la mobilització hi han participat alguns representants polítics. Entre ells hi havia la diputada d'ERC al Parlament Najat Drjouech; Dolors Sabater, de la CUP; i Jess González, d'En Comú Podem. També hi havia el diputat d'En Comú Podem al Congrés, Gerardo Pisarello.