Economia de guerra
- Els economistes Anton Gasol i Xavier Ferrer consideren que cal una intervenció immediata dels preus de l'energia
- El risc més gran per a l'economia mundial és caure en un període d'alta inflació sense creixement
La guerra a Ucraïna ha disparat els preus de moltes matèries primeres, com el petroli, el gas, els cereals o diversos metalls fonamentals per a la indústria, però els problemes d'ara ja fa temps que es venen covant. Ho expliquen els economistes Anton Gasol i Xavier Ferrer, que atribueixen les causes a diversos factors tant interns com externs.
En primer lloc, la dependència europea de l'energia procedent de Rússia ha provocat que ara a l'hora d'aplicar sancions la Unió Europea estigui lligada de mans i peus i no hagi pogut actuar amb la mateixa contundència que els Estats Units o el Regne Unit.
A aquest error de planificació s'hi afegeix un sistema de fixació de preus de l'electricitat a nivell europeu molt mal dissenyat, que fa que el preu del gas, des de fa un any disparat, comporti un increment generalitzat de la factura elèctrica. En el cas de Catalunya, també ha faltat previsió i celeritat a l'hora d'implantar les energies renovables per anar reduint la dependència dels combustibles fòssils.
Com a solucions immediates, Gasol i Ferrer coincideixen que cal treure amb urgència el preu del gas de la fórmula per fixar la tarifa de l'electricitat al mercat majorista i que acaba determinant el cost de l'energia que consumeixen llars i empreses. Aquesta mesura, que es discutirà a finals de mes a Brussel·les i que té el suport de països com Espanya, permetria fer baixar de forma ràpida la factura energètica però també n'hi ha d'altres. Gasol defensa, per exemple, limitar el preu de la matèria primera i compensar els productors perjudicats per aquesta restricció, encara que això signifiqui generar un dèficit de tarifa que incrementi el deute públic.
En qualsevol cas, Xavier Ferrer avisa que el problema de fons que tenen les societats europees, i en un sentit més ampli les occidentals, és la "desigualtat que ha anat aprimant les classes mitjanes".
Ferrer és partidari de trobar solucions "a nivell europeu" que s'apliquin de manera homogènia a tot el territori comunitari. Coincideix amb el president espanyol i la ministra de Transició Energètica que seria un "desastre" que s'apliquessin solucions diferents a cada estat membre de la UE per arreglar una situació que els afecta a tots.