Enlaces accesibilidad
Turisme

L'hostaleria gironina pateix pel preu de l'energia

  • El sector assegura que està pagant la llum quatre vegades més cara que l'any passat
  • Als càmpings de la Costa Brava temen una davallada dels turistes del centre d'Europa que venen per carretera

Per
Inquietud als càmpings de la Costa Brava

L'hostaleria de les comarques gironines adverteix que molts establiments no obriran per Setmana Santa perquè no poden fer front als costos de l'energia. Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG) assenyalen que estan pagant entre tres i quatre vegades més car el preu de la llum i el gas. Per això reclamen al govern espanyol que prengui decisions ràpides per revertir la situació.

L'elevat preu de l'energia ha fet que moltes empreses subministradores hagin demanat renegociar a l'alça els contractes que s'havien signat, fet que ha suposat una pujada molt gran de la factura de la llum i el gas per als negocis. A més a més, el sector veu amb preocupació el futur immediat perquè assegura que pràcticament no hi ha reserves ni per la Setmana Santa ni per l'estiu, un fet que pot comportar que molts establiments es mantinguin tancats.

És el cas dels càmpings de la Costa Brava sud, que acostumen a obrir a l'inici de la primavera, i ara temen que l'augment del preu dels carburants els faci perdre clients. El problema és que molts dels visitants arriben en cotxe des de països del centre d'Europa, i si els costa molt més omplir el dipòsit triaran destinacions més properes als llocs d'on procedeixen.

L'IMSERSO i els touroperadors generen pèrdues

Fa mig any els hostalers de la ciutat de Girona ja van avisar que per fer front a l'increment de costos es veien obligats a començar a pujar els preus. Un dels problemes, segons la patronal, és el baix preu que està fixat en els contractes amb la IMSERSO i amb els touroperadors. Són acords que es van fer fa mesos, en un context molt diferent, i que ara s'haurien de revisar.

El govern espanyol té pactat un preu de 21 euros amb pensió completa per a les persones grans que van a passar uns dies en un hotel en un viatge de la IMSERSO, i amb l'increment del cost que suposa l'energia als hostalers no els surten els números. El mateix passa amb els touroperadors, que solen negociar les condicions amb un any d'antelació i amb un preu fix durant la vigència del contracte.

El sector avisa que les comarques gironines també patiran la falta de turisme ucraïnès perquè només a la Costa Brava Sud suposava prop del 8% del total al llarg de l'any i amb una despesa per turista força important.