Enlaces accesibilidad
Llei de trànsit

Sis punts menys per manipular el mòbil al volant i adeu als 20km/h per a avançar

  • Entra en vigor la normativa que endureix el càstig per excés de velocitat, no portar casc i distreure's amb el telèfon
  • Els conductors perdran més punts i hi haurà tolerància zero amb les conductes irresponsables
  • Des de l'arribada del carnet per punts l'any 2006 la mortalitat a la carretera s'ha reduït un 70%

Per
Sis punts menys per manipular el mòbil al volant

Fer servir el mòbil subjectant-lo amb la mà suposarà la pèrdua de sis punts en el carnet de conduir. Aquesta és una de les novetats de la nova Llei de Trànsit, que entra en vigor aquest dilluns i que també prohibeix sobrepassar en 20 km/h el límit de velocitat per a avançar en carreteres convencionals. La renovació del carnet per punts té com a objectiu posar al dia aquesta eina perquè segueixi sent efectiva després que, des de la posada en marxa el 2006, les víctimes hagin disminuït gairebé un 70%.

Mà dura per distreure's amb el mòbil al volant

Encara que la reducció de la sinistralitat no es pot atribuir exclusivament al permís per punts, sí que ha estat una eina clau perquè en aquests 15 anys s'hagi passat de més de 4.400 morts en accidents a vies interurbanes i urbanes d'Espanya a una xifra molt inferior, al voltant de 1.300. Els punts perduts pels conductors també han experimentat un augment gradual fins a arribar als més de 59 milions l'any passat.

La nova Llei de trànsit endureix les sancions

Reforma del carnet per punts

El conjunt del projecte de llei, que modifica la Llei de Trànsit de 2015, té com a finalitat l'agreujament de les sancions previstes per a aquells comportaments que generen major risc per a la conducció.

Novetats en la pèrdua de punts del carnet de conducció

Novetats en la pèrdua de punts del carnet de conducció

També contempla noves sancions econòmiques, és a dir, multes, a aquells conductors que cometin tals infraccions:

Noves sancions econòmiques

Noves sancions econòmiques

Novetats

A banda de les noves sancions per punts i econòmiques, la nova llei de Trànsit contempla novetats en l'àmbit de la regulació viària. En aquest sentit, destaquen les següents:

  • Se suprimeix la possibilitat de superar els 20 km/h per avançar.
  • Ús obligatori del casc per a usuaris de vehicles de mobilitat personal, com a patinets.
  • Taxa zero d'alcohol per als menors d'edat conductors de qualsevol vehicle.
  • Els vehicles de mobilitat personal, les bicicletes i cicles no podran circular per les voreres i la resta de zones de vianants.

Recuperació de punts

  • S'unifica en un termini de dos anys el temps que haurà de transcórrer sense cometre infraccions per a recuperar el saldo inicial de 12 punts, sempre que no s'hagi perdut tot el saldo.
  • Es podran recuperar 2 punts del carnet per la realització de cursos de conducció segura certificats per la DGT.
  • Es podran establir cursos de conscienciació i sensibilització per a l'obtenció del permís o llicència de conduir, que podran impartir-se també "en línia" sempre que s'asseguri la interacció a través d'una aula virtual.

Un any per revisar si l'eliminació dels 20 km/h funciona

L'eliminació dels 20 km/h per avançar ha generat polèmica. Per això, la DGT s'ha donat un termini d'un any per a analitzar l'eliminació d'aquest marge. "Som conscients que hi ha un gran debat obert sobre els 20 km/h. Deixin-nos un any per a veure com evoluciona, les dades ens donaran la resposta", ha demanat el director de Trànsit, Pere Navarro. Aquest ha justificat aquesta mesura dient que la velocitat també és una de les principals causes d'accidents de trànsit i en què tres de cada quatre sinistres tenen lloc en aquesta mena de carreteres.