Enlaces accesibilidad
Crisi diplomàtica

Els partits catalans volen les explicacions de Sánchez sobre el Sàhara

  • 11 partits registren al Congrés la petició de compareixença del president espanyol
  • Els comuns demanen a Sánchez que no posi en risc la coalició de govern
  • ERC acusa el cap de l’executiu espanyol de trair el poble sahrauí

Per

Fins a 11 partits, entre ells les formacions catalanes, han oficialitzat una petició perquè Pedro Sánchez comparegui al Congrés. Volen que doni explicacions sobre el gir de l'executiu espanyol en la seva posició sobre el Sàhara Occidental. Una postura que tampoc compta amb el beneplàcit de tot el Gabinet, ja que Unides Podemos continua apostant pel referèndum d'autodeterminació que, en última instància, contempla també l'ONU.

La sol·licitud registrada porta la signatura d’ERC, PNB, Bildu, Més País, Compromís i Nova Canàries han ofici, però també de Junts, el PDeCAT, la CUP i Coalició Canària.

La coalició “en risc”

El ministre José Luis Escrivá, ha assegurat que la nova etapa de relacions amb el Marroc evitarà la migració irregular. Però aquest gir ha obert una altra escletxa entre els partits de l'executiu. Els comuns exigeixen a Sánchez que “no posi en risc el govern de coalició amb decisions unilaterals”. El seu portaveu, Joan Mena, acusa el president espanyol d'haver faltat al propi programa electoral, i de retruc i encara pitjor, al dret internacional.

També ERC ha acusat Sánchez de trair el poble sahrauí donant suport al pla autonomista del Marroc. La portaveu Marta Vilalta adverteix que no deixaran passar un canvi de posició que va en contra de les resolucions de l’ONU i d’aquí la petició de compareixença del president espanyol.

Amb Albares no n’hi ha pou.

Context diferent pel PSC

La viceprimera secretària del PSC Lluïsa Moret ha justificat el canvi de postura del PSOE sobre el Sàhara Occidental pels canvis en el "context geopolític", diferent del de 2019, quan els socialistes defensaven el dret a l'autodeterminació del poble sahrauí en el seu programa electoral. "El context geopolític ha canviat, és inèdit, i en aquests moments el Govern d'Espanya ha decidit que per als interessos del nostre Estat la postura és la que ha expressat el ministre d'Afers exteriors" ha indicat Moret.

De la seva banda, el vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius, ha utilitzat el canvi de postura per reinvidicar, una vegada més, "el menyspreu a l'autodterminació" de l'executiu central i ha advertit que "omple de pols sahariana la taula de diàleg".

Amb Albares "no n'hi ha prou"

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, ja ha mostrat la seva disposició a comparèixer, i tot apunta al fet que anirà aquest dimecres a la comissió del ram. Ara bé, la majoria de grups han exigit que sigui el mateix Sánchez qui respongui davant la Cambra.

Sánchez, que ja haurà de comparèixer al Congrés per informar de les conclusions del Consell Europeu, podria acabar utilitzant el mateix Ple per donar explicacions sobre la qüestió sahrauí. També el PP ha sol·licitat que el cap de l'Executiu rendeixi comptes en el Congrés després d'acceptar com a vàlida per a la resolució del conflicte sahrauí la via de l'autonomia defensada pel Marroc, un canvi de posició respecte a la postura que tradicionalment mantenia Espanya respecte a la seva antiga colònia.

Crisi diplomàtica

Des del Front Polissari també acusen el govern espanyol d'haver decidit unilateralment. El delegat a Espanya, Abdu.lah Arabi, ha insistit a reivindicar un referèndum com a solució a una situació que està a punt de complir mig segle sense resoldre's. A més Arabi creu que la decisió del govern espanyol està mancat de perspectiva sobre el nord de l'Àfrica.

D'altra banda, Algèria, país estan la majoria de desplaçats sahrauís, assegura que s'ha de trobar una solució justa i duradora basada en la resolució de l'ONU, que reconeix el dret del poble sahrauí a la seva autodeterminació.