Enlaces accesibilidad
Discriminació

SOS Racisme alerta que el 60% de les situacions de racisme que identifica no han arribat a denúncia

  • Els casos totals de racisme detectats per l'ONG gairebé es dupliquen

Per
Les situacions de racisme Catalunya es dupliquen respecte de l'any passat

L'entitat que lluita contra la discriminació, SOS Racisme, ha alertat aquest dilluns que en les 334 situacions de racisme en què va fer acompanyament a l'afectat, el 63% no van acabar en denúncia perquè la persona afectada va desistir de fer-ho. Només ho van fer 125 persones.

El percentatge de situacions no denunciades també s’ha incrementat considerablement respecte d’altres anys. Hem passat d’un 32% l’any 2019 a un 46% l’any 2020, i a un 63% el 2021, per tant superior a altres anys, com a resultat de l’anàlisi multifactorial mencionada.

Segons l'entitat, el principal motiu és la manca de confiança en el sistema per rebre una resposta justa, però no són els únics: les persones han desistit del procés, no es va poder trobar la persona agredida, no s’acaba de concretar una entrevista o la persona viu fora del territori.

Els casos totals detectats per l'ONG gairebé es dupliquen: passen de 190 al 2019 a 334 al 2021.

Les agressions entre particulars, les més habituals

Entre les discriminacions més habituals es consideren les agressions entre particulars (un 30%) els cossos policials d'un 20 % o de vulneracions d'accés a drets socials en un 16%.

Dels primers, han identificat un total de 83 situacions, de les quals se n’han assumit com a cas 37, i 46 no han pogut ser tramitades. Són situacions que es donen en el dia a dia de les persones, en espais íntims com la llar i de relació i trobada i que, per tant, evidencien un deteriorament important de la convivència.

La segona tipologia en nombre de casos nous assumits és la que correspon a discriminacions per part de cossos de seguretat pública que representen el 20%. En aquesta tipologia s'han detectat 25 casos assumits i 37 que no s’han pogut denunciar, que sumen un total de 62 situacions de racisme identificades, i que suposen un increment respecte a l’any anterior (el 2020 van ser 41 situacions de racisme i 19 casos nous assumits).

Per últim, també existeix discriminació en l'accés als drets socials, segons les dades de SOS Racisme. En aquest cas, augmenten a nivells d'abans de la pandèmia i passa del 15% dels casos nous assumits el 2019 i d'un 10% el 2020 al 16% l'any 2021 (20 casos nous), i continuant així amb la tendència de ser un dels quatre àmbits on més es produeix i ara ja es denuncia el racisme.

L'ONG reconeix que les seves dades no són una fotografia completa del racisme perquè hi ha gent que no denuncia i perquè hi ha denúncies que es posen a les institucions, sense passar per ells.